De Amerikaanse strategie tegenover Iran werkt onmiskenbaar met het principe van de ‘wortel’ en de ‘stok’. Dreigen met harde actie en tegelijk een handreiking doen.

President Donald Trump verdedigde dit weekend zijn besluit om een militaire vergeldingsactie af te blazen, nadat Iran eerder deze week een Amerikaanse drone neerhaalde die zich boven Iraanse territoriale wateren bewoog.

Zaterdag ging Trump tegenover verslaggevers bij het Witte Huis in op zijn beslissing om de vergeldingsactie op het laatste moment af te blazen.

“Ik kom uit New York City. Daar wonen veel Iraniërs. Geweldige mensen!”, zei Trump volgens aanwezige verslaggevers. “Ik heb Iraanse vrienden. Hele slimme mensen. Ze zijn enorm ambitieus. Echt top. Ik wil niet 150 Iraniërs doden…tenzij het absoluut noodzakelijk is.”

Reuters-verslaggever Priscilla Huff tweette dat Trump bij de persbijeenkomst ook aangaf dat hij een nieuwe deal met Iran wil sluiten:  “Let’s make Iran great again.”

Trump prees ook het besluit van Iran om een bemand spionagevliegtuig van de Amerikanen dat in de buurt vloog van de drone, niet neer te halen.

Hardere sancties VS tegen Iran

Tegenover de verzoenende woorden van Trump staan echter ook andere geluiden. De Verenigde Staten zal de economische druk op Iran opvoeren tot Teheran afziet van geweld en zich met de diplomatieke inspanningen van de VS inlaat, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zondag.

“De Amerikaanse regering onderneemt actie wanneer de tijd daarvoor rijp is”, aldus de minister.

Trump zelf heeft ook aangegeven op zoek te zijn naar maatregelen Iran aan te pakken en houdt “de optie open” om het land aan te vallen.

Iran dreigt inmiddels zich nog verder terug te trekken uit de overeenkomst over zijn nucleaire programma. Alleen als Europese landen Iran beschermen tegen Amerikaanse sancties wil het land zich nog aan die deal houden.

LEES OOK: Escalatie van het conflict tussen de VS en Iran dreigt, na aanvallen op olietankers – Perzische Golf extreem kwetsbaar voor disruptie olie-aanbod