Twee voormalige medewerkers van Donald Trump uit het Witte Huis denken dat de oud-president geheime overheidsdocumenten niet zomaar heeft meegenomen. Afgelopen maand namen FBI-agenten bij een huiszoeking van het resort Mar-a-Lago duizenden documenten mee.

“Ik denk dat het ministerie van Justitie een plicht heeft om het publiek een idee te geven wat er in deze geheime documenten staat”, vertelde voormalig communicatiemedewerker in het Witte Huis Alyssa Farah Griffin zondag op tv-zender CNN. “De ex-president kennende denk ik dat hij een reden had om deze documenten in zijn bezit te houden”.

“Ik denk dat je in het achterhoofd moeten houden dat hij met deze papieren misschien invloed of macht kon uitoefenen op anderen”, zei Griffin. “Waren deze documenten belangrijk voor zijn politieke ambities? Of is het zo simpel dat hij per ongeluk deze documenten meenam, werd gewaarschuwd, ze niet terug gaf, en er verder geen groter motief speelde?”

‘Er speelt meer dan alleen het bezit van de documenten ‘

Stephanie Grisham, een andere voormalige woordvoerder in het Trump Witte Huis, beaamde dat de ex-president waarschijnlijk “invloed wilde kunnen uitoefenen” op zijn politieke tegenstanders. “Ik denk dat het een soort chantagemiddelen zijn. En van sommige documenten vond hij het waarschijnlijk stoer om ze te hebben”, aldus Grisham. “Trump denkt kennelijk dat deze documenten zijn eigendom zijn, wat niet klopt. Het feit dat hij deze documenten zelfs na meerdere verzoeken niet terug wilde geven, doet vermoeden dat er meer speelt.”

De voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton, sinds zijn vertrek uit het WItte Huis in 2019 een uitgesproken criticus van Trump, liet eerder weten dat hij denkt dat de voormalige president liegt over de reden dat hij overheidsdocumenten in bezit hield.

Trump ontkende de afgelopen weken de papieren per ongeluk te hebben meegenomen. Hij benadrukte dat hij ze heeft vrijgegeven en beschuldigde de FBI ervan deze in zijn woning verstopt te hebben.

'Trump gaat chaotisch om met documenten'

Afgelopen maand confisqueerde de FBI elf sets geheime overheidsdocumenten op het resort Mar-a-Lago van de voormalige president. Hieronder bevonden zich ook papieren die 'topgeheim' waren en mogelijk betrekking hadden op de Amerikaanse kernwapencapaciteiten.

Vorige week vrijdag onthulde het ministerie van Justitie de meest gedetailleerde lijst van papieren die in het resort in Florida werden gevonden. FBI-agenten zouden in totaal meer dan tienduizend overheidsdocumenten gevonden hebben, waarvan er zeker honderd in meer of mindere mate geheim waren.

Deze geheime papieren werden gevonden tussen willekeurige andere documenten, zoals krantenknipsels. Volgens Grisham past dit "perfect" bij de chaotische manier waarop Trump met documenten omgaat.

"Zo ziet zijn archiefsysteem eruit. Gewoon dozen met papieren erin, willekeurig opgestapeld. Toen ik de foto zag, de grote hoeveelheid geheime documenten, en om welke informatie het gaat, snapte ik niet dat deze spullen zomaar vergeten zijn en niet gezien werden door mensen in Mar-a-Lago".

Lees ook: Ron DeSantis zou een Republikeins alternatief kunnen worden voor Donald Trump – maar volgens een politieke strateeg is het niet slim om Trump nu uit te dagen