.De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege “documenten over kernwapens”. Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post.

Of het daadwerkelijk om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel “hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen”.

De huiszoeking door tientallen FBI-agenten in Trumps woning Mar-a-Lago in Palm Beach werd goedgekeurd door de Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland. Hij bevestigde donderdag dat de inval werd gedaan in het kader van onderzoek naar de vraag of Trump documenten uit het Witte Huis had meegenomen die hij niet mocht meenemen.

De anonieme bronnen die aan The Washington Post melden dat het om documenten met informatie over nucleaire wapens gaat, willen verder geen details prijsgeven. Zo is niet duidelijk of dergelijke documenten daadwerkelijk tijdens de huiszoeking zijn gevonden. Woordvoerders van zowel het ministerie van Justitie als de FBI wilden niet reageren. Ook een woordvoerder van Trump gaf geen commentaar.

De inval in de woning van Trump leidde deze week tot grote opschudding. Advocaten en aanhangers van Trump noemden de inval buiten proporties in vergelijking met andere zaken waarbij functionarissen in het Witte Huis officiële stukken wederrechtelijk meenamen of mailtjes wisten.

Omdat de FBI nog geen officiële verklaring heeft vrijgegeven over de huiszoeking, is veel nog onduidelijk over de inval. Er gaan in de VS stemmen op om het huiszoekingsbevel "in het publiek belang" openbaar te maken. Een rechter kan hiertoe besluiten.

Devlin Barrett van The Post zegt dat de regels voor geheime informatie niet transparant zijn en enigszins subjectief. De geheimhoudingsregels kunnen volgens hem ook gebruikt worden als bureaucratische stok om mee te slaan bij strijd binnen de overheid. De inhoud van de documenten die op Mar-a-Lago zijn gevonden, zijn daarom van groot belang.

Lees ook: Een auteur die Donald Trump hielp bij het schrijven van zijn boek, speculeert dat Trump documenten van het Witte Huis heeft meegenomen om ze ooit te verkopen als presidentiële memorabilia