Het is een van de meeste besproken onderwerpen in de Amerikaanse politiek momenteel: gaat gouverneur Ron DeSantis van Florida voormalig president Donald Trump uitdagen als alternatieve Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2024? 

DeSantis zou hiermee veel risico nemen. Trump zou hard terugslaan en veel media-aandacht krijgen. Eerdere uitdagers van Trump kregen er flink van langs: Vraag het maar aan “Low-Energy Jeb”, “Little Marco” en “Lyin’ Ted Cruz”.

Aan de andere kant weten politici dat het verschil tussen winnen en verliezen soms een kwestie van timing is. Er is nu bijvoorbeeld een brede consensus dat Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, zijn kans gemist heeft om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. 

En als iemand het politieke momentum mee heeft, dan is het DeSantis wel. 

John Thomas, politiek strateeg voor de Republikeinse Partij, denkt echter dat DeSantis beter kan wachten met het uitdagen van Trump. "Ik zou hem niet aanraden om de strijd aan te gaan met Trump", vertelt Thomas aan Insider. "Dat zou niet goed aflopen voor DeSantis." 

Tot voor kort was Thomas bezig met het klaarstomen van een politiek actiecomité om DeSantis in de strijd om het presidentschap te steunen.

Maar nu voorspelt hij dat DeSantis niet succesvol zou zijn, als hij zou proberen Trump uit te dagen. Als DeSantis zich kandidaat zou stellen, zegt Thomas, zou hij niet alleen moeten concurreren met de naamsbekendheid en het donorennetwerk van Trump. DeSantis zou ook het risico lopen dat volgelingen van Trump hem plotseling als anti-Trump gaan zien.

Momenteel wordt DeSantis niet alleen gezien als pro-Trump, maar ook als Trump 2.0, aldus Thomas. Om het tegen Trump op te nemen, zou DeSantis de harde kern van Trump-kiezers ervan moeten overtuigen zich van de voormalige president af te keren.

"Op dit moment kan hij op meerdere paarden wedden", geeft Thomas aan. "DeSantis kan Trumpy zijn en hem steunen. Maar als DeSantis zich tegen Trump keert, zou hij moeten beargumenteren dat hij beter is, of dat Trump slecht is. En dat is waarschijnlijk een brug te ver voor het Republikeinse electoraat in 2024."

De afgelopen twee jaar heeft DeSantis het gouverneurschap van Florida kunnen gebruiken om zich politiek te profileren, maar hij zal in 2026 niet meer verkiesbaar zijn als gouverneur. Dat roept de vraag op wat hij zou doen om een grote kanshebber voor de Republikeinse partij te blijven in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2028. 

Thomas, die ook een van de belangrijkste campagne-inspanningen leidde om de nominatie van rechter Brett Kavanaugh voor het Hooggerechtshof door de Senaat te krijgen, erkent dat DeSantis door te wachten tot 2028 het risico loopt over zijn hoogtepunt heen te zijn. Hij kan dit jaar juist scoren, als hij wordt herkozen als gouverneur van Florida.

Maar Trump uitdagen is echt te hoog gegrepen, denkt Thomas. "Mijn bescheiden advies als strateeg zou zijn dat je vandaag niet kunt winnen in een directe confrontatie met Trump, tenzij er een soort politieke aardverschuiving plaatsvindt."

Phelan M. Ebenhack, dossier en Julia Nikhinson/AP Photo

De politieke strateeg wijst hierbij op het sterke vermogen van Trump om zijn tegenstanders te framen. Als DeSantis meedoet aan de voorverkiezingen van 2024 en verliest, en daarbij politieke schade oploopt, dan kan hij het verder vergeten voor 2028, denkt Thomas. 

Daar komt bij dat veel andere Republikeinen van plan zijn om in de race voor 2024 te stappen, ongeacht wat Trump doet. Dat betekent dat ze allemaal achter DeSantis aan kunnen gaan om hem in een negatief daglicht te stellen, waarschuwt Thomas.

DeSantis heeft tot nu toe benadrukt dat hij zich concentreert op de herverkiezing in Florida in november en heeft niet gezegd of hij ambities heeft voor het Witte Huis.

Het is ook niet duidelijk wat Trump in 2024 zal doen en hoe de verschillende juridische procedures tegen de ex-president zullen uitpakken. De voormalige president zou kunnen wachten tot halverwege of zelfs tot eind 2023 om zijn intenties bekend te maken. Dan heeft hij nog steeds genoeg tijd om zich te kwalificeren voor de voorverkiezingen bij de Republikeinen.

LEES OOK: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor, met name om Trump dwars te zitten