De Amerikaanse president Donald Trump slingert stevige beschuldigingen de wereld: hij claimt dat zowel China als de Europese Unie de eigen valuta manipuleert.

“Ik denk dat de Chinezen hun munt manipuleren, zeker. En ik denk dat de euro ook wordt gemanipuleerd”, zei Trump maandag in een interview met persbureau Reuters. “Ze zorgen voor verzachtende omstandigheden. Ik niet. Maar ik win toch wel.”

Trump heeft al vaker de verdenking geuit dat China de yuan kunstmatig goedkoop houdt om de export van Chinese producten naar de VS te steunen. Trump gelooft dat China dit doet om de Amerikaanse economie te schaden.

Afgelopen april tweette de Amerikaanse president: “Rusland en China spelen het devaluatiespel, terwijl de VS de rente verhoogt. Onacceptabel!”

Voorafgaand aan zijn presidentschap heeft Trump in zakenkrant The Wall Street Journal aangegeven dat China “op dag één van mijn presidentschap als valutamanipulator zal worden bestempeld door het Amerikaanse ministerie van Financiën”.

Trump is inmiddels bijna twee jaar president, maar het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft China nog steeds niet officieel aangeduid als valutamanipulator. In het meest recente verslag over dit onderwerp geeft het ministerie aan dat Beijing niet direct intervenieert in de valutamarkt.

In de praktijk laat China de yuan niet vrij zweven, maar beweegt de Chinese munt in een bepaalde bandbreedte ten opzichte van de dollar.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Trumps ruzie met Turkije speelt Rusland in de kaart. En China. En Iran. En Qatar.