Bij aanslagen op de drukke Ramblas in Barcelona en de kustplaats Cambrils  donderdagavond zijn in totaal 14 doden gevallen en zo’n honderd gewonden.

Een groep van acht tot elf mensen is verantwoordelijk voor de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils, zo gaf de Spaanse politie vrijdag aan. Vier van hen zijn aangehouden en vijf leden van de bende zijn in de nacht van donderdag op vrijdag door de politie in Cambrils doodgeschoten.

De politie maakte tijdens een persconferentie bekend dat de aangehouden leden van de bende tussen 21 en 34 jaar oud zijn. Drie komen uit Marokko en één uit Spanje.

De bende zou vanuit de plaats Alcanar, ten zuiden van Barcelona de aanslagen hebben voorbereid. Dat is ook de plaats waar eerder deze week een explosie in een huis werd gehoord.

De politie weet nog steeds niet zeker wie de bestuurder is van de bus die op de Ramblas in Barcelona op mensen inreed.

Drie Nederlanders gewond

Drie Nederlanders raakten gewond in Barcelona, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

De Nederlanders zijn overgebracht naar een ziekenhuis en hebben gesproken met hun familie. Minister Bert Koenders meldde dat het gaat om een echtpaar en een vriendin van hun dochter.

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft donderdagavond de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. Dat gebeurde zoals gebruikelijk via het eigen persbureau Amaq. ,,De plegers van de aanslag in Barcelona zijn soldaten van IS. Ze hebben de operatie uitgevoerd als reactie op de oproep de coalitielanden te treffen”, luidt het bericht van Amaq, verwijzend naar de door de VS aangevoerde alliantie die strijdt tegen de soennitische moslim-extremisten.

Verdachten

De Catalaanse politie maakte donderdagavond al de nationaliteit bekendgemaakt van twee mannen die gearresteerd waren in verband met de aanslag in Barcelona. Het gaat om een Marokkaan en om een Spanjaard, die afkomstig is uit de Noord-Afrikaanse enclave Melilla. Geen van beiden zou achter het stuur hebben gezeten van het bestelbusje dat een bloedbad aanrichtte op de Ramblas.

 

Terroristische daad

Een witte bestelwagen reed donderdagmiddag rond 17.00 uur in op een mensenmenigte op de Ramblas. Volgens de Spaanse politie gebeurde dat opzettelijk. Ze sprak op Twitter van een ,,zware crash”. Ooggetuigen meldden dat de chauffeur is gevlucht.

De politie riep mensen op om geen foto’s en filmpjes te verspreiden van de aanslag en de nasleep ervan. Mensen kunnen op Twitter via de hashtag #RedesSociales familie en vrienden laten weten dat ze veilig zijn.

Rutte: zwarte dag

“Een zwarte dag in Barcelona”, laat premier Mark Rutte in een reactie op de aanslag in de Spaanse stad weten.

,,Afschuwelijke beelden vanaf de Ramblas in Barcelona na een laffe aanslag tegen onschuldige mensen. Een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen. Onze gedachten zijn bij de vele slachtoffers en gewonden. We volgen de zaak op de voet. En Nederland staat klaar als hulp nodig is”, aldus de premier in een verklaring.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag onderhoudt nauw contact met de Spaanse autoriteiten en ziekenhuizen in Barcelona.

Minister Bert Koenders heeft zijn Spaanse ambtgenoot Alfonso Dastis condoleances overgebracht. ,,Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van de wrede en laffe aanslag in Barcelona, hun nabestaanden en de gewonden die zijn te betreuren. De Ramblas, de wereldberoemde promenade in het hart van de stad, is in één klap veranderd in een plaats van rouw”, aldus Koenders.

De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelt de aanslag en zegt volledige steun van zijn land toe.

Altijd druk op de Ramblas

Op de Ramblas in Barcelona is het nooit stil. De Ramblas loopt vanaf het centrale Plaça de Catalunya tot aan de zee. De Ramblas is ruim een kilometer lang en in de loop der tijden uitgegroeid tot het centrum van de stad. De straat is opgedeeld in verschillende delen (ramblas).

Het midden is alleen toegankelijk voor voetgangers. De boulevard is ook een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer, met bushaltes en metro- en treinstations. Langs de promenade worden vaak evenementen georganiseerd.