Dat Thierry Baudet ervan overtuigd is dat hij in de Tweede Kamer gaat komen, is geen nieuws. Maar zijn naar eigen verwachting zeer talrijke fractiegenoten zullen wel moeten stellen met Bach op gepaste en ongepaste momenten.

Baudet, lijsttrekker voor de nieuwe partij Forum voor Democratie, staat er namelijk op dat hij zijn vleugel meeneemt naar de werkkamer die hij in Den Haag zal betrekken. Niet geheel verwonderlijk, want het instrument neemt ongeveer de helft van zijn Amsterdamse grachtenappartement in.

“Ik verheug me er nu al op dat een vleugel het Tweede Kamergebouw ingetakeld wordt. Volgens mij de eerste keer dat een Kamerlid zoiets meeneemt”, zegt Baudet met gevoel voor drama in de serie House of Politics van de VPRO. “Het hoort gewoon bij mijn entourage… dus het moet gewoon mee.”

Boeken weggooien

Hij mag ook graag “zitten te zitten” aan een Spartaanse tafel om dan na te denken over “mooie zinnen waar linkse mensen boos van worden“. En dan ruikt hij aan een zakje met lavendel die hij zelf heeft geplukt in Frankrijk.

De jonge lijsttrekker toont zich verder een gecultiveerde persoonlijkheid die het trappenhuis dat hij deelt met de buren heeft geconfisqueerd als extra boekenkast.

Hij gooit ook weleens boeken weg. "Ik moet eigenlijk de boeken van Arnon Grunberg weggooien, want dat vind ik zulke waardeloze troep. Die krijg ik altijd op verjaardagen van mensen."

Bekijk hier de video: