• Thierry Baudet wil nu toch partijleider en lijsttrekker van Forum voor Democratie worden. Dat maakt hij woensdag bekend op Twitter.
  • Maandag trok hij zich nog terug als lijsttrekker, dinsdag stapte Baudet ook op als partijvoorzitter. Dit na ontstane ophef over antisemitische en homofobe berichten van leden van JFVD, de jongerenvereniging van de partij.
  • In een filmpje op Twitter zegt Baudet nu zich “beschikbaar” te stellen en maakt hij bekend dat lijsttrekkersverkiezingen worden uitgeschreven.
  • De plaatsvervangend voorzitter zegt echter dat het aan het partijbestuur is om een verkiezing uit te schrijven.
  • Na zijn statement is Baudet gevraagd het bestuur van FVD te verlaten. Baudet zelf spreekt over “een ordinaire coup”.

Thierry Baudet wil toch partijleider en lijsttrekker van Forum voor Democratie zijn in de aanloop naar de verkiezingen van maart volgend jaar. In een filmpje op Twitter zegt hij woensdag dat hij zich “beschikbaar” stelt en lijsttrekkersverkiezingen uitschrijft.

Na het statement van Baudet werd hij woensdag in eerste instantie per direct uit het partijbestuur van Forum voor Democratie gezet. Later werd dat genuanceerd: Baudet was gevraagd om op te stappen door drie van de vijf bestuursleden.

Een woordvoerder van FVD benadrukte daarbij dat de door Baudet geopperde lijsttrekkersverkiezing geen bestuursbesluit was.

Baudet laat in een reactie hierop weten dat hij niet van plan is zijn plek in het bestuur van Forum voor Democratie op te geven. “Ze hebben dat absurde besluit nu ook weer teruggetrokken.”

Het partijbestuur noemt de situatie inmiddels onacceptabel. "De partij kan door de hele gang van zaken niet functioneren zoals dat hoort. Bovendien wordt de partij hierdoor in ernstig diskrediet gebracht. Dat is volstrekt onacceptabel. Dientengevolge overwegen wij momenteel een royementsbesluit."

Drie van de vijf bestuursleden hebben dit woensdag na overleg in een verklaring naar buiten gebracht.

'Een ordinaire coup'

Tegen de NOS spreekt Baudet woensdag van "een ordinaire coup". Baudet zegt het partijkantoor niet meer in te kunnen, omdat de sloten zijn vervangen.

Ook zegt Baudet dat het bestuur gek zou zijn als ze hem tegen zouden houden om een lijsttrekkersverkiezing te organiseren. "Ik heb de socialmedia-accounts en de mailadressen van de FVD. Ik kan die mensen mailen voor een verkiezing."

'Bitchfight in het openbaar'

Eerder deze week stapte Baudet juist nog opzij. Maandag trok hij zich terug als lijsttrekker, dinsdag stapte hij ook op als partijvoorzitter.

Maar "de rust is niet teruggekeerd", zegt Baudet woensdag in het filmpje op Twitter. "Er is een 'bitchfight' ontstaan in het openbaar, waarbij mij ontzettend veel narigheid wordt aangesmeerd."

Baudet spreekt van een "poging tot karaktermoord". Hij beschuldigt critici ervan hem "met pek en veren" uit de partij te willen zetten.

Een aantal FVD-kopstukken uitte eerder felle kritiek nadat er opnieuw antisemitische en homofobe berichten waren opgedoken van leden van JFVD, de jongerenvereniging van de partij. Zij eisten onder meer het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet. De FVD-voorman wilde Jansen niet laten vallen.

Annabel Nanninga, die voor FVD onder meer in de senaat en de Amsterdamse gemeenteraad zit, eiste dinsdagavond dat Baudet helemaal van de kieslijst zou verdwijnen. Baudet sloot juist een plek als lijstduwer niet uit.

Nanninga is niet het enige partijlid dat zich openlijk tegen Baudet keert. "Ongehoord", zegt senator Toine Beukering over het gedrag van de partijleider. "FVD is een grote, volwassen partij geworden waarin hij het niet meer alleen bepaalt."

Beukering krijgt bijval van mede-senator Nicki Pouw-Verweij. "Los van de beschuldigingen van antisemitisme, waar ondertussen genoeg over gezegd is, is het gijzelen van socialemediakanalen om je zin te krijgen onacceptabel", vindt zij. "Ik steun de lijn van het bestuur."

Direct beroep op de leden

Op 30 november en 1 december kunnen leden van FVD zich digitaal uitspreken over het lijsttrekkerschap, kondigt Baudet in het filmpje aan. "Iedereen die denkt dat het echt anders moet bij FVD, die denkt dat er te grote fouten zijn gemaakt, kan zich beschikbaar stellen. Maar de leden zijn aan het woord."

Volgens de huidig plaatsvervangend voorzitter Lennart van der Linden is het echter aan het partijbestuur van Forum voor Democratie om eventueel een lijsttrekkersverkiezing uit te schrijven, niet aan Thierry Baudet. "Hij heeft gisteren de voorzittershamer neergelegd, dat is de setting. Ik ben de facto voorzitter. We hebben een partijbestuur, dat organiseert dit soort zaken", zegt hij woensdag.

Fungerend voorzitter Van der Linden heeft samen met medebestuursleden Astrid de Groot en Rob Rooken Baudet dus de wacht aangezet. De twee andere bestuursleden, Olaf Ephraïm en Thierry Baudet zelf, zeggen dat volgens de statuten een bestuurslid alleen door de leden weggestuurd kan worden.

Van der Linden zegt "verrast" te zijn door het videostatement van Baudet. "Hij heeft ons geappt en toen dit statement online gezet."

"Er zijn kennelijk omstandigheden waardoor hij zich nu heeft bedacht, en dit nu heeft gedaan, de vlucht naar voren", aldus Van der Linden over de draai van Baudet.

Lees meer over Thierry Baudet en Forum voor Democratie: