• Thierry Baudet trekt zich terug als lijsttrekker van Forum voor Democratie voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.
  • Baudet was onder vuur komen te liggen vanwege voortdurende racistische uitlatingen van leden van de jongerenafdeling van de partij (JFVD) en zijn weigering afstand te nemen van voorzitter Freek Jansen van de jongerenclub.
  • De volledige partijtop, inclusief nummer twee Theo Hiddema, had Baudet een ultimatum gesteld voor een grote schoonmaak bij de JFVD.

Thierry Baudet is niet langer lijsttrekker voor Forum voor Democratie voor de Tweede Kamer-verkiezingen van volgend jaar. Dat zegt hij in een filmpje op Twitter.

Hij geeft zijn positie als nummer 1 op de kandidatenlijst op. Baudet blijft wel in de Kamer, en wil eventueel lijstduwer worden voor de partij, zegt hij.

Aanleiding zijn de berichten van de afgelopen dagen over antisemitische en homofobe berichten die rondgingen in appgroepen van JFVD, de jongerenbeweging van de partij. Prominente FVD’ers riepen op tot een grote schoonmaak binnen de JFVD en drongen aan op het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet.

Baudet noemt de berichten over nazisme en antisemitisme “vreselijk”, maar zegt ook dat “de media niet te vertrouwen zijn”. Hij vindt dat “er nu binnen de partij allerlei mensen zijn die toch op basis van die berichten in de media, niet het onderzoek willen afwachten dat een lid van de Eerste Kamer, een lid van de Tweede Kamer en een lid van het partijbestuur willen gaan doen.”

Toch neemt hij nu deze stap. "Als er een cultuur ontstaat van 'trial by media', en/of als er daadwerkelijk dingen zijn voorgevallen die niet door de beugel kunnen, in beide gevallen wil ik politieke verantwoordelijkheid nemen. Ik zie af van mijn plek op de kieslijst, ik stel mijn positie ter beschikking."

Baudet blijft wel in de Kamer, benadrukt hij. "Ik ben gekozen." Ook wil hij betrokken blijven bij de partij en deze blijven steunen. Hij sluit een lagere plek op de kandidatenlijst, als "lijstduwer", niet uit.

Volgens een woordvoerder van de partij blijft Baudet nog wel partijvoorzitter en is het besluit tot zijn terugtrekking als lijsttrekker "in goed overleg met de achterban" genomen. De woordvoerder zegt tegen ANP dat het partijbestuur de hele dag overlegd heeft over de perikelen met mensen uit alle geledingen van de partij, van senatoren, Tweede Kamerleden, statenleden en Europarlementariërs. "Het doel was om in goede harmonie verder te kunnen", zegt hij.

Hiddema keerde zich voor het eerst openlijk tegen Baudet

De voltallige politieke top had een ultimatum gesteld aan Baudet om de misstanden binnen de jongerentak van de partij aan te pakken. Ook de nummer twee Theo Hiddema, die zich daarmee voor het eerst openlijk tegen de partijleider keerde.

In de brief die in het bezit is van NRC eisten de ondertekenaars de volledige ontbinding van de in opspraak geraakte jongerenbeweging JFVD en het vertrek van Freek Jansen als voorzitter van de JFVD en als kandidaat-Kamerlid.

Afgelopen week doken opnieuw beelden en berichten op waarin leden van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie racistische, antisemitische en homofobe uitlatingen deden. Jansen wordt verweten daar te weinig tegen te doen, maar Baudet had volgens Het Parool zijn lot aan dat van de JFVD-voorzitter verbonden.

De 27-jarige Jansen trad vier jaar geleden op uitnodiging van Baudet toe tot de partij en regelde in oktober 2017 een veel bekritiseerd gesprek van de Forum-leider met de Amerikaanse alt-right-ideoloog Jared Taylor. De radicale ideeën van Jansen hadden een grote invloed op Baudet, schrijft NRC.

Nadat Baudet zijn terugtrekking als lijsttrekker aankondigde, werd ook bekend dat Jansen zijn plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar maart opgeeft.

LEES OOK: 5 nu al legendarische momenten van Thierry Baudet als Kamerlid