De Britse premier Theresa May heeft woensdagavond een vertrouwensstemming binnen haar eigen partij overleefd en blijft daardoor partijleider en premier. Ze had een meerderheid nodig van 159 van de 317 conservatieve parlementsleden om aan te blijven en kreeg steun van 200 parlementariërs.

De meerderheid van de Conservatieve parlementsleden wilde het risico van nog meer politieke chaos niet nemen. Bovendien had May voorafgaand aan de stemming beloofd dat ze zich bij volgende verkiezingen niet opnieuw zou kandideren.

Haar ambtstermijn loopt in 2022 af, dus dan is ze in elk geval premier af. Maar ze zegt al af te treden als de Brexit is voltooid.

Volgens veel analisten is Mays positie verzwakt doordat ze heeft aangekondigd geen volgende termijn als premier te ambiëren. Om nog maar niet te spreken over het feit dat ruim een derde van haar eigen partij geen vertrouwen in haar heeft.

May ligt binnen haar eigen partij zwaar onder vuur over de Brexit-deal die ze heeft gesloten met de Europese Unie. Een groep Conservatieve parlementariërs wilde haar wegstemmen en een andere partijleider en premier kiezen. Die coup is mislukt, maar de omvang van het verzet tegen May is significant.

Alle 317 conservatieve parlementariërs hebben woensdagavond gestemd over de positie van Theresa May. Er mag nu een jaar lang geen vertrouwensstemming worden gehouden over haar positie binnen de Conservatieve Partij.

Wel kan het voltallige parlement over stemmen over een vertrouwensmotie. Nu 117 conservatieven tegen May zijn, is de kans groter geworden dat Labour-leider Jeremy Corbyn een motie van wantrouwen tegen de premier gaat indienen. Het is uiterst onzeker of ze die ook kan overleven.

Nog altijd geen bevredigende oplossing voor Ierse grens

Het overleven van de vertrouwensstemming bij de Conservatieven is zeker een steun in de rug voor May, maar haar partij blijft verdeeld en daardoor is er nog altijd geen oplossing in zicht voor de Brexit. En zonder steun van haar volledige partij kan ze nooit haar Brexit-deal door het parlement slepen.

De voorgestelde oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland – de zogeheten ‘backstop’ – blijft het grootste struikelblok. Toen May aan zag komen dat ze een ruime nederlaag zou lijden in het parlement, stelde ze de voor dinsdagavond geplande stemming over de deal uit.

Na het einde van het Britse EU-lidmaatschap zou Noord-Ierland voor onbepaalde tijd bij de EU kunnen blijven, zolang er geen akkoord is gesloten over de nieuwe handelsrelatie. Daarmee zou Noord-Ierland een aparte status krijgen binnen het Verenigd Koninkrijk. Dat vinden veel Britse parlementariërs onaanvaardbaar.

Lees meer: Waarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is in de Brexit-onderhandelingen

Behalve de weerstand van zowel Remainers als Brexiteers binnen haar eigen partij zijn ook coalitiepartner DUP én de volledige oppositie tegen de overeenkomst die ze in Brussel heeft gesloten. Tegelijk hebben Europese leiders herhaaldelijk laten weten dat er niet heronderhandeld gaat worden.

Toch probeert May steun te krijgen voor aanpassingen en daarom was ze dinsdag op bezoek bij premier Mark Rutte in Den Haag, bondskanselier Angela Merkel in Berlijn en EU-leiders Donald Tusk en Jean-Claude Juncker in Brussel.

May: Tijd voor verbinding

In een eerste reactie op de vertrouwensstemming zei May woensdagavond dankbaar te zijn dat zo veel Conservatieve parlementariërs haar steunen en dat het tijd wordt een eind te maken aan de verdeeldheid en het land weer te verbinden. Ze beloofde met volop verder te gaan met het in goede banen leiden van de Brexit.

Theresa May trad op 13 juli 2016 aan als premier, nadat David Cameron aftrad vanwege het Brexit-referendum waarin de Britten kozen de Europese Unie te verlaten. Toen kreeg ze één stem minder dan nu van de Conservatieve parlementariërs. Het regelen van de Brexit is met afstand haar grootste klus.

Maar ook nu ze het vertrouwen houdt van een meerderheid van haar eigen partij, is het nog lang niet zeker dat ze haar karwei kan afmaken.

LEES OOK: Een ‘no deal’-Brexit lijkt weer een stuk waarschijnlijker – en die kan het Verenigd Koninkrijk compleet ontregelen