De Britse premier Theresa May stelt de cruciale stemming over het Brexit-akkoord in het Britse parlement uit, zo maakte ze maandag bekend.

De stemming stond gepland voor dinsdag 11 december, maar May stevende af op een grote nederlaag in het Lagerhuis. Het voorstel van de premier is om de komende dagen terug te gaan naar Brussel en Europese hoofdsteden. Daar wil ze aangeven dat met name de voorgestelde oplossing voor de Ierse grenskwestie onacceptabel is voor een meerderheid van het Britse parlement.

Op voorhand lijkt de missie van May tamelijk kansloos. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft herhaaldelijk aangegeven dat er niet wordt heronderhandeld.

Zowel binnen May’s Conservatieve Partij als bij Labour menen vooraanstaande politici echter dat heronderhandelen wel mogelijk is.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die naar verluidt een oogje op May’s baan heeft, zei zondag tegen de BBC dat de premier terug moet naar Brussel. Hij impliceerde dat de huidige deal onacceptabel is. “Als de premier volgende week naar Brussel kan gaan en zegt ‘Ik vrees dat jullie Ierse oplossing niet alleen heel impopulair is in het land, maar ook in het Lagerhuis’, dan denk ik dat ze wel zullen luisteren.”

En Labour-leider Jeremy Corbyn gaf maandag aan dat “de deal van Theresa May de slechtst denkbare deal is, omdat die schadelijk is voor het VK. Ze had terug moeten gaan naar Brussel om te heronderhandelen of verkiezingen moeten uitschrijven, zodat een nieuwe regering dat kan doen.”

May benadrukte maandag in het Britse parlement ook de eigen verantwoordelijkheid van Britse politici: ze daagde degenen die zich verzetten tegen de voorgestelde overeenkomst met EU uit om met een alternatief te komen. Ook zei May dat een tweede referendum over de Brexit kan leiden tot diepere verdeeldheid van het land, terwijl er juist gewerkt moet worden aan overeenstemming.

Het Britse pond zakte na de verklaring van May terug naar het laagste punt van de dag, op iets minder dan 1,11 euro per pond.

Tusk: geen heronderhandeling

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft maandag laten weten dat de komende EU-top er een is die over de Brexit gaat. Dat de Europese leiders het ook over de Brexit zouden hebben op hun reeds geplande top, leek buiten kijf, maar Tusk twitterde maandagavond dat hij donderdag ,,een Europese top over de Brexit” houdt.

Tusk benadrukte daarbij dat er dan niet weer wordt onderhandeld over wat met de Britse regering is afgesproken. Er komt zeker geen ‘heronderhandeling’. Maar de Europese leiders gaan volgens hem wel kijken of ze ertoe kunnen bijdragen dat het Britse parlement het akkoord goedkeurt. De EU buigt zich donderdag ook over een ‘no-deal’-scenario. Dat is het vertrek in maart van de Britten uit de Europese Unie zonder dat daar iets over is vastgelegd of afgesproken.

Europees president Tusk kwam met zijn tweet nadat de Britse premier May in het Lagerhuis had gezegd dat de stemming over de Brexit-deal die zij heeft gesloten, dinsdag niet doorgaat. Er is in het Britse parlement een grote meerderheid tegen die overeenkomst. May hoopt dat ze na toezeggingen uit Brussel over de kwestie Noord-Ierland, straks net genoeg parlementariërs achter zich krijgt om de Brexit-deal door het parlement te slepen.

LEES OOK: Hoe een ‘no deal’-Brexit het Verenigd Koninkrijk compleet kan ontregelen