De Britse premier Theresa May wil haar Brexitdeal volgende maand weer voorleggen aan het Lagerhuis. Dat moet gebeuren in de week van 3 juni, meldt een woordvoerder van de premier.

May heeft tot dusver drie vergeefse pogingen gedaan haar deal die ze heeft uitonderhandeld met de Europese Unie goedgekeurd te krijgen door het Lagerhuis. Ze klopte zo’n zes weken geleden noodgedwongen aan bij de grootste oppositiepartij, die wordt geleid door haar linkse rivaal Jeremy Corbyn. Dat overleg heeft nog niet geleid tot een doorbraak.

De premier zoekt meer politieke steun en voerde dinsdagavond “nuttig en constructief” overleg met Corbyn. Ministers bespraken dinsdag tijdens het kabinetsberaad welke compromissen de regering wil overwegen, zegt de woordvoerder. Het is wel de bedoeling dat voor het parlementaire zomerreces een plan is goedgekeurd dat het Britse vertrek uit de Europese Unie regelt. Dat reces begint doorgaans in de tweede helft van juli.

Het overleg tussen de regering en de linkse oppositie ligt in beide kampen gevoelig. Prominente partijgenoten van May hebben haar opgeroepen niet in te stemmen met een permanente douane-unie met de EU, zoals Labour graag wil. Binnen die partij wordt gemord dat de premier onvoldoende water bij de wijn doet.

Bijna drie jaar nadat het Verenigd Koninkrijk met 52 tegen 48 procent voor het verlaten van de Europese Unie stemde, is er nog steeds geen overeenstemming tussen Britse politici over wanneer, hoe of zelfs of een Brexit zou moeten plaatsvinden.

Het Verenigd Koninkrijk zou op 29 maart de Europese Unie verlaten, maar het lukte May niet haar echtscheidingsakkoord door het parlement te loodsen.

May’s Conservatieven zakken naar vijfde plek

De verdeeldheid in de Britse politiek heeft ertoe geleid dat de Brexit al twee keer is uitgesteld. Daarom moet het Verenigd Koninkrijk deze maand toch weer Europese parlementsverkiezingen houden. In een recente peiling ging de nieuwe pro-Brexitpartij van Nigel Farage ruim aan kop.

Lees ook op Business Insider

De Conservatieven van May kelderen volgens de laatste opiniepeilingen naar de vijfde plaats in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 mei. De Conservative Party blijft steken op slechts 10 procent, terwijl de Brexit Party van Nigel Farage ruim aan de leiding gaat met 34 procent, een stijging met 4 procentpunt, blijkt uit een peiling van The Times.

Oppositiepartij Labour daalt 5 procentpunten tot 16 procent. Twee partijen die in de Europese Unie willen blijven, de Liberaal-Democraten en de Groenen, staan op respectievelijk 15 procent en 11 procent.

De wegvallende steun voor de Conservatieven vergroot de druk op May om een datum voor haar vertrek vast te stellen. Conservatieve parlementariërs willen dat May deze week haar vertrekplannen uiteenzet.

“We zijn verraden, niet alleen door de Conservatieven, Labour heeft hetzelfde gedaan”, verklaart Farage de opmars van zijn pro-Brexitpartij. “Als de Brexit-partij er over een paar weken als beste uitkomt, moeten we een plaats hebben aan de onderhandelingstafel met de regering om onze strategie vorm te geven.”

LEES OOK: Wie volgt Theresa May op? Deze 11 namen worden genoemd