De cryptomunt tether is in een week tijd 9 miljard dollar van zijn marktwaarde kwijtgeraakt. Woensdag lag de marktwaarde van tether op zo’n 74 miljard dollar.

Tether is een zogenoemde stablecoin die gekoppeld is aan de dollar. Afgelopen week ging de koppeling echter kortstondig verkoren, waardoor je voor 1 tether minder dan 1 dollar kreeg.

Stablecoins worden op cryptoplatforms veel gebruikt voor financiële transacties waarbij het van belang is dat koop- en verkooptransacties niet sterk beïnvloed worden door schommelingen in de waarde van een cryptomunt

De krimp van het bedrag dat beleggers aanhouden in tethermunten heeft mede te maken met zorgen over de betrouwbaarheid van stablecoins. Dat komt mede door de roep om meer transparantie over de achterliggende dekking van tether.

"We hebben 7 miljard dollar in 48 uur afgelost, zonder met de ogen te knipperen. Hoeveel instellingen kunnen hetzelfde doen?" tweette Paolo Ardoino, de chief technology officer van het cryptobedrijf achter tether. "We kunnen doorgaan als de markt dat wil, we hebben alle liquiditeit om grote aflossingen te verwerken en 1:1 te betalen. Ja, tether is volledig gedekt."

Het cryptobedrijf zegt dat het miljarden aan dollarreserves heeft, waaronder Amerikaanse staatsobligaties en bedrijfsobligaties, om transacties te verwerken. Details over die bedrijfsobligaties, zoals de identiteit van de uitgevers, zijn echter geheim. En het cryptobedrijf achter tether is ook terughoudend om meer te onthullen over zijn bezit van Amerikaanse staatsobligaties.

Afgelopen week maakte het cryptobedrijf achter tether bekend het aandeel van Amerikaanse staatsobligaties voor de dekking van de stablecoin te hebben verhoogd. Deze maken nu 52 procent van de bezittingen van het bedrijf uit.

De recente instabiliteit van stablecoins zoals tether heeft de aandacht van de Amerikaanse regering getrokken. Minister van Financiën Janet Yellen wil meer toezicht op stablecoins en waarschuwde dat de financiële markten in gevaar zouden kunnen komen, als er een crisis rond deze cryptomunten ontstaat.

Ondanks de roep om meer transparantie houdt tether bepaalde informatie nog steeds voor zichzelf. In een interview met zakenkrant The Financial Times weigerde Ardoino details te geven over het bezit van Amerikaanse staatsobligaties, omdat hij niet "onze secret sauce" wilde prijsgeven.

Lees meer over crypto: