De belangrijkste cryptomunt, de bitcoin, is niet geschikt als betaalmiddel. Dat stelt Sam Bankman-Fried, cryptomiljardair en oprichter van het FTX-handelsplatform, tegenover zakenkrant The Financial Times.

Bankman-Fried stelt dat de bitcoin te inefficiënt is en een te hoge impact heeft op het milieu om ooit als betaalmiddel te kunnen functioneren. Daarbij acht hij het bewezen dat de oudste cryptomunt onvoldoende schaalbaar genoeg is om de enorme hoeveelheid transacties aan te kunnen die nodig zou zijn voor een wereldwijd betaalsysteem.

Het probleem van de bitcoin is dat de cryptomunt werkt met de zogenoemde ‘proof of work’-methode om transacties op het netwerk (de blockchain) de verifiëren. Dat gaat relatief traag en slurpt veel energie.

Daarom beweert Bankman-Fried dat een cryptovaluta op het ‘proof of stake’-systeem moet draaien om bruikbaar te zijn als betaalmiddel. Die methode om transacties ter verifiëren werkt namelijk vele malen sneller en heeft slechts een fractie van de energie nodig die een proof of work-systeem gebruikt. Een voorbeeld hiervan is het Ethereum-platform.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

“Dingen waar je miljoenen transacties per seconden mee verwerkt, moeten extreem efficiënt en energiezuinig zijn. Proof of stake-netwerken zijn dat”, aldus Bankman-Fried tegenover The Financial Times.

Bij FTX gebruikt men meerdere initiatieven om het energieverbruik te compenseren. Maar zelfs dat is geen oplossing voor het stijgende energieverbruik, denkt Bankman-Fried, “omdat er op een gegeven moment simpelweg niet genoeg dingen meer zijn om mee te compenseren.”

Bitcoin blijft nut hebben

Toch hoeft de bitcoin niet te verdwijnen van de FTX-oprichter. Hij denkt dat er zeker een plaats is voor de digitale munt binnen het bredere cryptolandschap. Hij ziet het als een belegging en een opslag van waarde, net als goud.

Lees ook: Bitcoin versus goud: 10 experts geven aan waar hun voorkeur ligt

Bankman-Fried zag de afgelopen week zijn fortuin ongeveer halveren door de enorme daling op de cryptomarkt. Daarbij daalde de bitcoin even tot onder de 27.000 dollar, het laagste punt in meer dan een jaar tijd.

Enkele andere munten deden het nog slechter. Zo bleef er van cryptoplatform Terra helemaal niets over. De bijbehorende cryptomunt luna leverde vrijwel al zijn waarde in. Momenteel noteert de luna op 0,0002 dollar, volgens de site Coinmarketcap.com. Vorige maand was die nog meer dan 100 dollar waard.

LEES OOK: De cryptocrash van deze week brengt het vertrouwen in het ecosysteem aan het wankelen: hoe veilig zijn ‘decentrale financiering’ en stablecoins?