Econoom Nouriel Roubini verwierf internationale bekendheid als één van mensen die waarschuwde voor de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt in 2007 en de daaropvolgende kredietcrisis van 2008 en 2009. Zijn consistente pessimisme leverde Roubini de bijnaam ‘Dr. Doom’ op.

De afgelopen jaren liet Roubini zich meermaals zeer negatief uit over de bitcoin, momenteel de belangrijkste cryptomunt. Ruim een jaar geleden merkte Roubini nog op dat het geldsysteem van The Flintstones beter was dan de bitcoin. “In de basis is de bitcoin geen valuta. Het is geen rekeneenheid, geen schaalbaar betaalmiddel en geen stabiel oppotmiddel.”

Maar Roubini is momenteel ook niet erg enthousiast over de dollar. Door de enorm hoge inflatie in de VS wordt de koopkracht van de dollar uitgehold en in de optiek van Roubini doet de Amerikaanse centrale bank te weinig om de waarde van de dollar stabiel te houden.

In een interview met persbureau Bloomberg van begin deze week zegt Roubini: “Je moet erkennen dat de positie van de Amerikaanse dollar als reservemunt minder zeker is geworden. En daarom werken we aan een instrument dat waardevaster is dan de dollar.”

Cryptomunt die sterker is dan de dollar

Roubini is hoofdeconoom en mede-oprichter van beleggingsmaatschappij Atlas Capital Group. Hij wil met dit bedrijf een eigen cryptomunt lanceren die gedekt wordt door een mandje van beleggingen, waaronder goud, Amerikaanse staatsobligaties en vastgoed.

Dit is dus een variant op zogenoemde ‘stablecoins’ in de cryptowereld. Deze worden vaak door één type valuta of grondstof gedekt, zoals de dollar of goud.

De timing voor een nieuwe stablecoin van Roubini is opmerkelijk. De cryptomarkt bevindt zich momenteel in een woelige periode. Daarbij is de bitcoin teruggezakt naar een niveau van onder de 30.000 dollar woensdagmiddag, tegen een koers van bijna 48.000 dollar eind maart.

Veel cryptovaluta hebben, net als aandelen, last van risicomijdend gedrag van beleggers. Dit heeft mede te maken met sterk stijgende rentes en verkrappende maatregelen van centrale banken. Zo wil de Amerikaanse centrale bank op korte termijn de beleidsrente flink verhogen om de sterke inflatie af te remmen.

Daarnaast wil de Federal Reserve vanaf deze zomer de schuldenberg op de eigen balans terugbrengen. Dit komt er in de praktijk op neer dat als de Fed dollars ontvangt bij de aflossing van obligatieleningen die de centrale bank bezit, deze dollars uit de roulatie worden genomen. Hiermee wordt de geldhoeveelheid gereduceerd.

LEES OOK: De bitcoin is definitief door het steunniveau van $40.000 gezakt: daarmee ligt de weg open voor een verdere daling van bijna 30%, aldus een technisch analist