Een paar weken geleden kocht ik voor het eerst cryptomunten, omdat ik een NFT van een varken wilde aanschaffen.

Ik heb nog steeds een ‘Rave Pigs’-NFT en bezit verder 63 dollar aan ether. Dit is de op een na grootste cryptomunt op de markt en het betaalmiddel op het cryptoplatform Ethereum. Deze bezittingen waren netjes opgeborgen in mijn cryptoportemonnee bij handelsplatform Coinbase. De Coinbase Wallet is een populaire cryptospaarpot.

Afgelopen week bleek uit het kwartaalverslag dat Coinbase bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC had gedeponeerd, wat er kan gebeuren met het cryptobezit van gebruikers van het platform in het geval van een faillissement. Toen bleek dat gebruikers bij een eventueel faillissement van Coinbase de toegang tot hun cryptoportemonnee kunnen kwijtraken. Die zou dan in de faillissementsboedel terecht komen.

Toegegeven, dit betekent niet per se dat gebruikers van de Coinbase Wallet hun cryptobezit kwijt zijn, want juridisch gezien is de Coinbase Wallet wel gescheiden van het handelsplatform Coinbase. Maar het kan wel zijn dat je tijdelijk niet bij je cryptovermogen kan.

Ook al drukte CEO Brian Armstrong van Coinbase gebruikers op het hart dat hun cryptovaluta veilig zijn en dat er geen faillissement dreigt, het nieuws zette me wel aan het denken. Wat is de beste manier om digitale munten te bewaren? En zijn digitale of juist fysieke wallets veiliger?

Ik besloot voor 59 dollar een hardware wallet te kopen om deze vragen te beantwoorden. Dit viel me op:

Crypto verhuizen naar een Ledger is eenvoudig

Bij de dichtstbijzijnde elektronicawinkel kocht ik een Ledger Nano S, aangezien Ledger een van de meest populaire merken is voor opslaghardware. De werknemer die me hielp, vroeg me of ik misschien een stiekeme cryptomiljonair was. (Nee, dat ben ik niet).

Het eerste wat me opviel aan de Ledger is de Apple-ficatie van het product. Van de verpakking tot aan het scherpe design deed het me heel erg denken aan een iPod Shuffle ( RIP). 

Opslagproducten van Ledger. Foto Ledger
Opslagproducten van Ledger. Foto Ledger

Nadat ik de Ledger verbond met mijn laptop, kreeg ik aanwijzingen om de Ledger Live app te downloaden. Het apparaat verscheen in mijn Mac Finder en, nee, je kunt er geen documenten of bestanden naartoe slepen zoals bij een normaal USB-apparaat.

Ik moet toegeven dat ik een beetje verward raakte door het feit dat er software nodig was bij de setup. Is het hele gemak van een fysieke wallet niet dat het geen hackbare software heeft? De app verzekerde me dat het Ledger-apparaat nooit en te nimmer mijn privésleutel online blootlegt - of mijn wachtwoord om bij mijn crypto te komen. Zelfs als je Ledger Live gebruikt.

Een korte quiz leert je precies hoe veilig Ledger is. Foto Ledger
Een korte quiz leert je precies hoe veilig Ledger is. Foto Ledger
Ledger

De eerste stap was daarna om bekend te raken met Ledger. Op het apparaat is een klein scherm te zien. Met de knoppen aan de zijkant scroll je door het menu. Ik kon op deze manier een pincode instellen. Deze geeft mij toegang tot het apparaat en verder niets.

Ik noteerde mijn pincode op een veilige plek. Je krijgt maar drie pogingen om de correcte combinatie in te voeren, daarna verlies je toegang tot het apparaat. En potentieel het fortuin wat je erop hebt opgeslagen.

Het scherm op de Ledger Nano vraagt me om een pincode aan te maken. Foto: Katie Canales/Insider

Vervolgens moest ik een zin van 24 woorden maken als unieke code om een nieuwe privésleutel aan te maken. "Dit is de enige backup om je account te herstellen. Bij verlies of diefstal gaat al je bezit verloren", kreeg ik als waarschuwing mee.

Het verwijderen van mijn Coinbase Wallet was niet zo makkelijk

Toen kwam het moment waarop ik mijn crypto moest overzetten. Er bestaat een optie om een bestaande software wallet te gebruiken samen met de Ledger hardware wallet.  Dus dat probeerde ik eerst. Ik verbond mijn cryptobezit in de Coinbase Wallet aan Ledger via een Chrome-applicatie op mijn computer. 

Er kan nu pas iets gebeuren met mijn cryptobezit op het moment dat ik mijn Ledger koppel aan mijn computer. Ik kan mijn bezit in real-time bekijken via de Ledger Live app.

Ik wilde echter kijken of ik mijn cryptobezit volledig kon loskoppelen van Coinbase. Ik zette mijn cryptobezit daarom over op Ledger en probeerde mijn Coinbase Wallet op te heffen. Maar dat laatste bleek niet super eenvoudig: je moet een saldo van nul hebben in je Coinbase Wallet om die te kunnen verwijderen, maar je moet saldo hebben voor de transactiekosten om je saldo naar nul te brengen...

Ik besloot daarom om later te kijken hoe ik dat probleem kan oplossen.

Keiharde bescherming voor mijn crypto's

Foto: Katie Canales/Insider

Uiteindelijk was het overbrengen van mijn cryptosaldo naar een hardware wallet een klusje dat lichte irritatie meebrengt, zoals ik vaker merk bij het gebruik van decentrale cryptotechnologie. Maar er was ook een soort anticlimax, omdat het niet heel veel voorstelde.

Ik kan me indenken dat een cryptogebruiker met veel geld met een Ledger iets makkelijker slaapt 's nachts. Wetende dat er nog een fysieke muur tussen het geld en kwaadwillende cryptoboeven staat. 

Het is niet zo dat de ecosystemen van online wallets onveilig zijn. Maar fysieke opslag kan een gebruike extra geruststelling geven in een industrie die nog altijd met kwetsbaarheden en veiligheidsproblemen worstelt.

"De hardware wallet is je eigen persoonlijke Fort Knox", vertelde Douglas Borthwick van cryptobedrijf INX me vorige week. Ook al bezit ik maar weinig crypto, het is een hele geruststelling dat ze goed beschermd zijn. 

LEES OOK: De cryptocrash van deze week brengt het vertrouwen in het ecosysteem aan het wankelen: hoe veilig zijn ‘decentrale financiering’ en stablecoins?