Elon Musk laat dinsdag via Twitter weten dat Tesla betalingen in dogecoin gaat accepteren. Met de cryptomunt zal enkel merchandise van de autofabrikant kunnen worden gekocht. Denk hierbij aan truien en t-shirts.

Als reactie op de tweet schoot de waarde van de dogecoin omhoog. Op het moment van schrijven is de munt ruim 25 procent gestegen en noteert deze rond de 21 dollarcent (0,18 euro).

Foto: Coinmarketcap; Bewerking BI
Foto: Coinmarketcap; Bewerking BI

Eerder deze week liet Musk in zijn interview met Time Magazine al vallen dat hij nog steeds groot fan is van de dogecoin. Zo beweert hij dat het beter geschikt is voor betalingen dan de bitcoin.

Ook erkent hij dat de digitale munt wat problemen heeft ten opzichte van 's werelds meest populaire cryptomunt, waaronder de gevoeligheid voor inflatie. Dat komt omdat de zogenoemde 'meme-munt' geen limiet heeft op het aantal munten dat in omloop kan komen.

Lees ook: De dogecoin heeft een ‘inflatiedynamiek’ en is niet goed voor de cryptomarkt, zegt de topman van Ripple

Musk staat bekend als groot voorstander van cryptomunten. Zo verkondigde hij eerder dit jaar groots dat Tesla's gekocht konden worden met bitcoin. Deze optie werd echter al snel weer ingetrokken omdat het goedkeuren van bitcointransacties teveel energie zou verbruiken. Als gevolg kreeg de waarde van de bitcoin een flinke knauw.

De topman van Tesla was lange tijd in staat om de waarde van cryptomunten als de bitcoin en dogecoin met een enkele tweet te doen laten stijgen of dalen. Die invloed lijkt inmiddels iets afgenomen: de koers van de bitcoin lijkt amper meer te reageren op de uitspraken van Musk. De koers van de dogecoin is daar nog steeds vrij gevoelig voor, blijkt wederom.

Tegen Time zei Musk geen verantwoordelijkheid te aanvaarden voor de manier waarop zijn tweets de cryptomarkt in beweging brengen. Tevens zei de miljardair dat hoewel hij crypto's interessant vindt, hij de kans klein acht dat ze traditionele valuta zullen vervangen.

LEES OOK: Elon Musk door Time uitgeroepen tot persoon van het jaar vanwege zijn enorme invloed op het leven op aarde en mogelijk ook op de ruimte