In 2021 is de belangstelling voor cryptomunten sterk gestegen, zowel onder particuliere beleggers als bij professionals in de financiële industrie. Dit heeft uiteraard mede te maken met de gigantische koersstijgingen van cryptovaluta.

De totale waarde van de cryptomarkt is gestegen van 774 miljard dollar begin dit jaar naar inmiddels zo’n 2.200 miljard dollar begin december, blijkt uit data van de site Coinmarketcap. Daarbij is de bitcoin in z’n eentje nog altijd goed voor een marktwaarde van ruim 900 miljard dollar. En de nummer twee, ether, heeft een marktwaarde van 480 miljard dollar.

De cryptomarkt kent een aantal belangrijke trends in 2021. Zo is er de opkomst van unieke, digitale eigendomsbewijzen voor objecten in de vorm van NFT’s (non-fungible tokens). Dit heeft geleid tot een snel groeiende markt voor cryptokunst en digitale verzamelobjecten.

Lees ook: Meedoen op de NFT-markt om als kunstenaar of handelaar geld te verdienen? Dit moet je weten over de kansen en risico’s

Een andere belangrijke ontwikkeling betreft gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi). Hierbij worden transacties tussen partijen afgehandeld op een cryptoplatform, waarbij afspraken in stukjes computercode worden vastgelegd via zogenoemde 'smart contracts'. De uitvoering van transacties vindt vervolgens automatisch plaats zonder tussenkomst van een intermediair zoals een bank of broker.

Ook staat 2021 bol van de aandacht voor zogenoemde mememunten zoals de dogecoin en de shiba inu coin. Die moeten het vooral hebben van aandacht op sociale media en een enthousiaste schare fans, waaronder techmiljardairs als Elon Musk.

Verder is er recent veel te doen om het gebruik van cryptomunten in 3D-omgevingen, waar je als gebruiker met een avatar kunt rondbanjeren en games kunt spelen of andere activiteiten kunt ontplooien. Ofwel: de metaverse.

Een belangrijk aspect van tal van cryptomunten blijft de extreme beweeglijkheid. De constante stroom aan nieuwe cryptomunten zorgt voor veel speculatie, waarbij beleggers ook regelmatig de dupe zijn van frauduleuze scams, zoals onlangs met een token dat onder de naam Squid Game opereerde, naar analogie van de gelijknamige populaire Netflix-serie.

Tegelijk is de financiële industrie juist bezig met professionalisering van de cryptohandel, via de introductie van afgeleide producten voor de belangrijkste cryptovaluta, zoals de bitcoin en ether. Zo kunnen grote vermogensbeheerders indirect meedoen met de cryptohausse door te beleggen in ETF's en futures.

De beste presterende cryptomunten

Wat betreft de koersprestaties van cryptomunten geldt voor de bitcoin dat die sinds de start van 2021 zo'n 65 procent in waarde is gestegen, met een actuele koers van ongeveer 48.000 dollar. De nummer twee, ether, is ruim vier keer zoveel waard geworden sinds de start van het jaar en noteert op iets meer dan 4.000 dollar.

Extreme koersstijgingen zijn vooral bij een aantal zogenoemde altcoins te vinden. Hierbij zit de opwinding onder meer bij tokens die zich richten op de metaverse. Denk hierbij aan namen als Decentraland en The Sandbox. De nummer één op de onderstaande ranglijkst is Gala, een cryptoplatform dat zich richt op games met blockchaintoepassingen.

Insider heeft gekeken welke 10 cryptomunten tot dusver de meeste koerswinst hebben geboekt in 2021, op basis van data van Coinmarketcap. Bekijk het overzicht hieronder. Wellicht ten overvloede: zoals bij alle beleggingen bieden prestaties uit het verleden geen garantie voor de toekomst...

10. Decentraland
Token: MANA

Marktwaarde: $6,8 miljard
Rendement 2021 tot en met 7 december: 4.397%

MANA
MANA CoinMarketCap

9. Harmony
Token: ONE

Marktwaarde: $2,2 miljard
Rendement 2021 tot en met 7 december: 4.464%

ONE
ONE CoinMarketCap

8. Kadena
Token: KDA

Marktwaarde: $1,9 miljard
Rendement 2021 tot en met 7 december: 8.131%

KDA
KDA CoinMarketCap

7. Fantom
Token: FTM

Marktwaarde: $3,9 miljard
Rendement 2021 tot en met 7 december: 8.966%

FTM
FTM CoinMarketCap

6. Solana
Token: SOL

Marktwaarde: $58,2 miljard
Rendement 2021 tot en met 7 december: 10.180%

SOL
SOL CoinMarketCap

5. Terra
Token: LUNA

Marktwaarde: $28,7 miljard
Rendement 2021 tot en met 7 december: 11.558%

LUNA
LUNA CoinMarketCap

4. Polygon
Token: MATIC

Marktwaarde: $16,3 miljard
Rendement 2021 tot en met 7 december: 12.817%

MATIC
MATIC CoinMarketCap

3. The Sandbox
Token: SAND

Marktwaarde: $4,9 miljard
Rendement 2021 tot en met 7 december: 14.629%

SAND
SAND CoinMarketCap

2. Axie Infinity
Token: AXS

Marktwaarde: $6,8 miljard
Rendement 2021 tot en met 7 december: 18.996%

AXS
AXS CoinMarketCap

1. Gala 
Token: GALA
Marktwaarde: $3,6 miljard
Rendement 2021 tot en met 7 december: 50.829%

GALA
GALA CoinMarketCap

LEES OOK: Een van de grootste bezitters van bitcoins kocht voor ruim $150 miljoen bij na de recente crash – deze ‘walvis’ heeft nu voor bijna $6 miljard aan bitcoin