Het laten aanbrengen van een tatoeage wordt in Nederland steeds normaler. Inmiddels hebben naar schatting anderhalf miljoen Nederlanders een tattoo, zo meldde de NOS begin dit jaar.

Dat de populariteit van tattoos in ons land aan het toenemen is, blijkt ook uit het toenemende aantal shops dat geregistreerd staat bij het RIVM. Dat aantal is in de afgelopen zeven jaar verdubbeld naar 1.658 locaties. In 2014 was het aantal tattooshops ook al verdubbeld ten opzichte van vijf jaar daarvoor.

Tattoos hebben vaste plek weten te veroveren in het modebeeld en zijn onderhevig aan trends. En die trends zorgen er weer voor dat mensen na een tijdje spijt krijgen van hun permanente aanwinst.

Volgens Philip Hofmeijer, eigenaar van laserpraktijk Oud Suyt, wil bijna 80 procent van de mensen met een tatoeage na een paar jaar af van hun tattoo, omdat ze er op uitgekeken zijn of omdat ‘ie niet meer modieus is.

Om te voorkomen dat je een tatoeage laat zetten waar je na een paar jaar helemaal klaar mee bent, sprak Insider met tatoeëerders over de foute keuzes mensen regelmatig maken bij het laten zetten van kleine tatoeages. Dit zijn 10 valkuilen waar je voor moet oppassen bij kleine tatoeages:

1) Te kleine tatoeage

"Een van de grootste fouten die mensen maken bij het laten zetten van kleine tatoeages, is dat ze te kleine designs kiezen", zegt Jesse Smith, een bekende tatoeëerder en medeoprichter van het Richmond Tattoo, Art & Music Festival in de Verenigde Staten.

Na verloop van tijd heeft inkt de neiging uit te lopen, of uit te zetten, waardoor kleine tatoeages wazig kunnen worden en details verliezen.

"Je kunt ervan uitgaan dat de lijnen na verloop van tijd verdubbelen, verdrievoudigen of soms zelfs verviervoudigen qua grootte, dus houd daar rekening mee bij het kiezen van een ontwerp", tipt Smith.

Daarnaast is het volgens hem belangrijk om na te gaan of de tatoeëerder zorgen uit over het ontwerp of niet, dat zegt iets over diens ervaring met het zetten van kleine tattoos.

2) Kleine tatoeage op groot huidoppervlak

Smith vertelt ook dat je moet nadenken over waar je de kleine tattoo laat plaatsen. Hij ziet dat veel mensen kiezen voor kleine tatoeages op lichaamsdelen met grote stukken huid waar ze uiteindelijk een grotere tatoeage willen laten zetten.

"In de loop van mijn carrière heb ik veel mensen gezien die begonnen met een superkleine tatoeage, om later te besluiten dat ze een grotere willen. Dit leidt er meestal toe dat de kleinere tatoeage bedekt moet worden met de grotere, of een rare plaatsing van de grotere tatoeage op hetzelfde lichaamsdeel", vertelt Smith.

Hij raadt aan om kleinere huidoppervlakken als de voeten, enkels of de binnenkant van de polsen te reserveren voor kleine tattoos.

3) Polstatoeage naar jezelf richten

Wie inderdaad een klein polsontwerp overweegt, moet goed nadenken over de richting van de tatoeage, zegt de Amerikaanse tattoo-artiest Alicia Simms tegen Insider.

"Bij kleine tatoeages op de pols, willen mensen dat deze naar henzelf gericht zijn, waardoor de tattoo voor anderen ondersteboven oogt. Ze willen bijvoorbeeld een woord laten tatoeëren dat naar hen toe geplaatst is, zodat als ze naar hun hand kijken het woord leesbaar is", vertelt Simms.

"Maar", vervolgt ze, "je armen hangen meestal naar beneden als je bijvoorbeeld relaxed op een foto staat, de tatoeage ziet er dan altijd ondersteboven uit." Overigens hebben tatoeëerders onderling hier nog niet het laatste woord over gezegd, weet Simms.

Sommige tatoeëerders vinden dat woorden moeten worden geplaatst met de onderkant van de letters naar de handen gericht. Foto: Jupiterimages/Getty Images

4) Te veel details

Kleine tatoeages zijn in ieder geval niet de beste keuze als je veel details in het ontwerp wil verwerken, zegt tattooartiest Jen Bean van Loose Screw Tattoo in de VS.

"Het probleem met kleinere tatoeages is dat de klant vaak te veel wil", vertelt Bean, die eraan toevoegt dat al die details in de loop van de tijd samenvloeien." 

5) Plaatsing op plekken die moeilijker bij te werken zijn

Hoewel een kleine tatoeage grappig en spontaan kan ogen, is het essentieel om na te denken over de plaatsing, zegt ook tatoeëerder Lorena Lorenzo van Indigo ArTattoos.

"Vingertatoeages of tatoeages aan de binnenkant van je lippen en werk op de handen of oren zijn momenteel trendy, vooral de minimalistische ontwerpen zien er in het begin heel schattig uit", vertelt Lorenzo. "Maar ze verworden tot een nachtmerrie omdat ze op die plekken snel vervagen, en dan zijn ze moeilijk te fixen."

Vraag bij twijfel altijd aan de tattoo-artiest waar je op moet letten als je een bepaalde plek van je lichaam wilt laten tatoeëren.

Bij het kiezen van een plek is het belangrijk om te weten of de tatoeage ooit bijgewerkt moet worden. Foto: iStock / Getty Images Plus.

6) Lijnwerk in geel en wit

Gianna Caranfa, eigenaar van Bee Inked Parlor, waarschuwt voor fijn lijnwerk in gele of witte inkt, aangezien "je huidskleur in de meeste gevallen donkerder is dan deze pigmenten".

"Tatoeages zitten in de tweede huidlaag en het pigment is de eerste dagen helder en goed zichtbaar, maar dit wordt later bedekt door je eigen huidskleur, aangezien de eerste laag zich vernieuwt", zegt ze.

Overweeg donkerdere inktkleuren voor de beste resultaten in kleine tatoeages.

7) De verkeerde kleur bij de ondertoon van je huid

Brandon David, tattoo-artiest en oprichter van Tattoo Space, zegt ook dat je rekening moet houden met de ondertoon van je huid.

"Sommige mensen hebben een huidskleur met een gele ondertoon, anderen met een rode. Sommige donkere huidskleuren hebben gele of rode ondertoon", zegt David tegen Insider. "Dit wetende kun je de juiste kleur voor de tattoo kiezen om er zeker van te zijn dat deze goed geneest en zich in de gewenste kleur hecht voor de lange termijn en mooi veroudert."

David waarschuwt voor het gebruik van gele kleuren en goudkleur op een bruine huid met gele ondertoon, omdat de huid de tatoeagekleuren dempt en vooral kleine tatoeages nauwelijks zichtbaar en smoezelig worden.

8) Geen onderzoek doen naar tatoeëerder

Sommige mensen denken dat elke artiest wel een kleine tatoeage kan zetten, maar Caranfa zegt tegen Insider dat dit lang niet altijd het geval is. Geen research doen naar de tatoeëerder, kan resulteren in een tatoeage van slechte kwaliteit.

"Meestal, als een tattoo-artiest je meteen kan helpen, dan is daar een reden voor: of iemand is nieuw in het vak/leerling, of het ontbreekt aan goed werk waardoor iemand het niet druk heeft", zegt Caranfa.

Daarnaast vereist het zetten van kleine tatoeages veel expertise. Iemand zonder de juiste ervaring zal misschien te dikke lijnen zetten of instabiel, krasserig lijnwerk.

"Als klant zal je altijd onderzoek moeten doen om een artiest te vinden met feilloos lijnwerk die gespecialiseerd is in dunnere tattoos", zegt Caranfa.

Overleg bij twijfel met een tatoeerder wiens werk je goed vindt. Foto: Franziska Richter / EyeEm / Getty Images.

9) Twee keer hetzelfde zeggen met tatoeage

Regelmatig zie je kleine tatoeages in combinatie met een woord of zin. Dit kan rommelig ogen, zeker bij kleinere tatoeages.

"Veel mensen willen een tatoeage die iets betekent, dus kiezen ze een beeld dat dat vertegenwoordigt. Maar soms willen ze het ook uitschrijven. Ze willen in woorden precies hetgeen zeggen wat het beeld al uitdraagt", zegt David.

Volgens hem is het soms beter om een beeld het verhaal te laten vertellen.

10) Fijn lijnwerk op de verkeerde plekken

Sommige delen van de huid zijn vatbaarder voor problemen als het gaat om de levensduur van de tatoeages.

De binnenkant van de pols is een veelvoorkomende plek voor kleine tatoeages, maar de huid daar is niet hetzelfde als op de arm of zelfs de buitenkant van de pols.

Volgens David kunnen zeker plekken als de binnenkant van de pols, elleboog, elleboogholtes, knieën en knieholtes, oksels en enkels tricky zijn.

Hij raadt aan om met artiesten te werken met veel kennis van het vak, om erachter te komen of een speciale benadering nodig is om er zeker van te zijn dat de tatoeage heelt en blijft zitten.

Lees meer over tatoeages: