• ANP komt in handen van investeerder Chris Oomen.
  • Hij neemt het persbureau over van Talpa Network van mediamagnaat John de Mol.
  • Oomen dankt zijn vermogen van naar schatting 800 miljoen euro aan beurshandelshuis Optiver.

Talpa Network, het mediaconcern van John de Mol, verkoopt het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) aan investeerder Chris Oomen.

Hij is bekend als de voormalige topman van zorgverzekeraar DSW en houdt zich momenteel vooral bezig met maatschappelijke investeringen.

Talpa, het bedrijf achter de televisiezenders van SBS en Radio 538 en Sky Radio, kocht het persbureau in 2018 en was van plan om een eigen nieuwsmerk op te zetten.

Aan het begin van de coronapandemie werd bekend dat de plannen werden aangepast. De Mol noemt het ANP nog steeds een “prachtig bedrijf”, maar geeft aan dat het persbureau nu niet meer zo goed bij de kernonderdelen van Talpa past.

Oomen koopt het ANP omdat hij vindt dat het persbureau een essentiële maatschappelijke taak heeft. Hij benadrukt dat het ANP al sinds 1934 een grote rol speelt in de Nederlandse journalistiek en wil het graag voor de toekomst behouden.

Oomen dankt zijn vermogen aan Optiver

De ondernemer werkte decennialang bij DSW maar dankt zijn vermogen vooral aan beurshandelshuis Optiver, waarvan hij in 1986 de bedenker en een van de oprichters was.

Het was een bedrijf dat hij in de avonduren opzette, zo schrijft het AD. Iedereen die meedeed werd miljonair. Oomens eigen vermogen werd vorig jaar door Quote geschat op 800 miljoen euro.

Zijn succes heeft hij mede te danken aan zijn gave om precies de goede mensen op de juiste plek neer te zetten, zo zegt hij tegen het AD.

Ondanks zijn succes, betekent geld niet alles voor Oomen. Hij groeide op in een onbemiddeld gezin van negen kinderen en zegt dat hij aan zijn broers ziet dat geld niet het geluk in je leven bepaalt, aldus het AD.

Bij zijn vertrek bij verzekeraar DSW besloot hij om al het geld dat hij ooit bij DSW had verdiend terug te geven aan de zorgsector. Het geld ging naar diverse instellingen en goede doelen.

Onlangs haalde de 72-jarige Oomen ook nog het nieuws met een bod op het Haagse ziekenhuis Bronovo met als doel de zorginstelling voor sluiting te behoeden. Hij kreeg echter te horen dat het ziekenhuis vooralsnog niet te koop was.

ANP is tevreden met de overname

Martijn Bennis, algemeen directeur van het ANP, is blij met de nieuwe eigenaar. “Het ANP heeft een groot belang bij een stabiele aandeelhouder die oog heeft voor zowel het maatschappelijke als het financiële rendement”, aldus Bennis. “Het is voor ons heel positief dat Oomen zelf heeft aangegeven het ANP nooit te willen verkopen.”

Hoeveel geld er met de overname van het ANP is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht. De huidige directie van het ANP blijft gewoon zitten en er is, volgens Bennis, geen aanleiding voor sanering.

Ook ANP-hoofdredacteur Freek Staps is tevreden met de komst van Oomen. “Onze journalistieke onafhankelijkheid is ook onder deze eigenaar gewaarborgd.”

Voor de afnemers van de ANP-kopij, waaronder nagenoeg alle Nederlandse kranten, nieuwssites, radio- en tv-stations, verandert er dus niets. “Nieuws zelf is al hectisch genoeg”, aldus Staps.

LEES OOK: John de Mol grijpt naast Nu.nl en verliest daarmee de slag om online nieuws