Vanaf volgend jaar kunnen consumenten en bedrijven hun stroom van verschillende leveranciers betrekken. Op één aansluiting kan je dan bijvoorbeeld voor de laadpaal van je electrische auto een andere leverancier kiezen, dan voor je huishoudelijke apparaten en licht in huis, blijkt uit een besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Volgens bestuurslid Henk Don van de ACM kan je door slimme contracten te sluiten geld besparen:

“Consumenten en bedrijven hebben op deze manier meer keuzes in leveranciers van wie zij stroom afnemen of aan wie zij stroom leveren. Dat kan hen geld opleveren. En het draagt bij aan de energietransitie, want het stimuleert elektrisch vervoer en zorgt voor meer concurrentie in duurzaam geproduceerde elektriciteit.”

Bedrijven of particulieren die zelf stroom opwekken zouden die aan een andere leverancier kunnen verkopen dan van wie de stroom wordt afgenomen. Zo kan je bijvoorbeeld stroom afnemen van Nuon, maar je zelfopgewekte stroom verkopen aan Eneco als die daar meer voor betalen.

Tot nu toe laten netbeheerders het contracteren van meerdere leveranciers alleen toe als de afnemer een extra aansluiting laat aanleggen. De ACM vindt dat niet passen bij de huidige marktsituatie in Nederland en de duurzaamheidsdoelstellingen.

Lees ook op Business Insider