Binnen het Amerikaanse politieke spectrum ontstaat steeds meer draagvlak voor een afzettingsonderzoek naar de handel en wandel van president Donald Trump.

Uit een recente peiling van de Washington Post en de politiek georiënteerde Schar School blijkt dat maar liefst 58 procent van de Amerikaanse volwassenen zegt het onderzoek van de Democraten naar de afzetting te steunen, en dat 49 procent daadwerkelijk vindt dat Trump uit zijn ambt gezet moet worden.

Van de volwassenen die het afzettingsonderzoek steunen, zegt slechts 6 procent dat ze niet willen dat Trump uit het Witte Huis vertrekt.

Uit peilingen van de Washington Post en ABC News blijkt dat het draagvlak voor het starten van een afzettingsprocedure onder Republikeinen sinds juni met 21 procentpunt is gestegen, onder Democraten met 25 procentpunt en onder onafhankelijken 20 procentpunt.

De meest recente peilingen wijzen erop dat het sentiment vooral in de afgelopen weken is omgeslagen. Uit een peiling van Quinnipiac University op 25 september bleek dat slechts 37 procent van de Amerikanen voor een afzettingsonderzoek en de afzetting van Trump was. Een peiling van vijf dagen geleden laat zien dat dat met 10 procentpunt is gestegen naar 47 procent.

Een peiling van Reuters en Ipsos laat een soortgelijk beeld zien: daaruit blijkt dat in de laatste week van september het aantal voorstanders van een afzettingsprocedure met 8 procentpunt is gestegen.

Telefoongesprek met Volodimir Zelenski

Vorige maand kwam het nieuws naar buiten dat Trump zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski heeft gevraagd een onderzoek te starten naar beschuldigingen van corruptie tegen oud-vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter. Vlak voor het bewuste telefoontje dat Trump op 25 juli met Zelenski had, bevroor het Witte Huis 391 miljoen dollar aan militaire hulp aan Oekraïne.

Lees ook op Business Insider

Volgens de nieuwste peiling van de Washington Post en de Schar School zegt 62 procent van de Amerikanen Trumps’ verzoek aan Oekraïne om Biden te onderzoeken ongepast te vinden. 84 procent van de ondervraagde Democraten is deze mening toegedaan, bij de onafhankelijken is dat 63 procent. Van de Republikeinen is dat slechts een derde, 60 procent vond dat er niks mis was met Trumps’ verzoek.

Trump heeft herhaaldelijk verklaard een “perfect” gesprek te hebben gehad met Zelenski en omschrijft wat zijn opponenten doen als een “heksenjacht”. Zijn herverkiezingscampagne voor 2020 maakt dan ook goed gebruik van het afzettingsonderzoek, in de hoop dat zijn kiezers het ook een heksenjacht vinden en dus juist op hem zullen stemmen.

Of Trump opnieuw gekozen wordt, is nog even de vraag, blijkt uit de peilingen. Slechts 35 procent van de respondenten vindt dat Trump over de juiste ethische standaarden beschikt die bij het presidentschap horen. Daarvan is 68 procent Republikein en 14 procent Democraat.

In de peiling, die van 1 tot 6 oktober werd gehouden, werden 1.007 volwassenen telefonisch bevraagd.

Lees meer: