Donald Trump heeft de afgelopen drie maanden 60 procent van zijn werkdagen ingeruimd voor ‘executive time’, vrije tijd die niet per se wordt besteed aan het besturen van de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit vertrouwelijke schema’s uit Trumps agenda die naar de nieuwssite Axios zijn gelekt.

De dagelijkse routines van Trump staan bol van blokken ‘executive time’ die niet nader gespecificeerd of ingevuld zijn met bepaalde activiteiten. Dit in tegenstelling tot wél gespecificeerde activiteiten zoals ontmoetingen met functionarissen, vergaderingen en andere presidentiële zaken. Er wordt dan ook volop gespeculeerd waarvoor die ‘executive time’ is bedoeld en hoe Trump die invult.

Kijk hier hoe dagelijkse routine van Donald Trump eruitziet – inclusief kijken naar Fox News, tweets versturen en pauzes tussen presidentiële werkzaamheden.


Trump wordt naar verluidt om 05.30 uur ’s morgens wakker en pleegt rond zessen z’n eerste telefoontjes.

Foto: Gerald Herbert/AP

Volgens CNN heeft Trump geen koffie nodig om wakker te worden.

Bron: Business Insider


Trump zou slechts 3 tot 4 uur per nacht slapen, iets wat hijzelf als een succesvolle tactiek omschrijft. "Hoe kan iemand die 12 tot 14 uur per nacht slaapt concurreren met iemand die maar 3 à 4 uur slaapt?", vraagt hij zich af.

Foto: SAUL LOEB/AFP/Getty Images

Onduidelijk is of Trump nou wel of niet behoort tot de 1 procent van de bevolking die daadwerkelijk nauwelijks slaap nodig heeft - wetenschappelijk gezien dan. Als de president niet tot deze bijzondere groep behoort, dan lijdt hij aan chronisch slaapgebrek. Volgens professionals hebben gewone stervelingen zo'n 7 à 8 uur slaap nodig om normaal te kunnen functioneren.

Bron: The Daily News


Ontbijt behoort niet tot Trump's vaste routine, maar áls hij 's ochtends eet dan het liefst ei en bacon. De bacon half doorbakken en de eieren goed doorbakken.

Foto: Alpha/Flickr

Tegen Jesse Watters zei Trump in 2016: "Ik lunch wel, maar het diner is echt mijn ding."

Bron: People


Hoewel verschillende stafchefs pogingen deden om Trump's vrije tijd in te korten, hangt de president over het algemeen twitterend voor Fox News voordat hij zijn werkdag om 11.00 uur begint.

Foto: Donald J. Trump/Twitter

Bron: The New York Times; Axios


Trump wordt een selectie van voorpagina's voorgeschoteld, die naar verluidt elke ochtend wordt samengesteld in de 'war room' van het Republikeins Nationaal Comité.

Foto: Robert Nickelsberg/Getty Images

Drie staffunctionarissen starten om 06.00 uur 's ochtends en scannen televisie, kranten en internet op nieuws over de Republikeinen en hun tegenstanders. Elke 30 minuten wordt er aan het Witte Huis gerapporteerd.

Bron: Vice News


Trump zou zijn werkdag eigenlijk in de West Wing moeten beginnen, maar steeds vaker slaat hij de overweldigende hoeveelheid inlichtingenbriefings over. De president heeft al eerder gebroken met de traditie om de President's Daily Brief te lezen, het schriftelijke inlichtingenrapport.

Foto: Al Drago/Getty Images

Naar verluidt heeft Trump een voorkeur voor mondelinge briefings.

Bron: The Daily News, The Washington Post


Elke dag heeft Trump verschillende activiteiten en ontmoetingen op het programma staan, maar één specifiek item is altijd terug te vinden in zijn agenda, 'executive time'.

Foto: Evan Vucci/AP

Soms is wel 2 uur en 45 minuten ingeruimd voor 'executive time'.

Bron: Politico


Tijdens 'executive time' is Trump vrij van officiële ontmoetingen, publieke optredens en andere presidentiële taken. De hoeveelheid van deze vrije tijd in zijn agenda geeft aanleiding tot bezorgdheid. Een van de 'executive time'-blokken nam 9 uur in beslag, op één dag.

Foto: Evan Vucci/AP

Naar verluidt was het stafchef John Kelly die 'executive time' introduceerde nadat zijn baas had geklaagd dat hij te weinig tijd had om na te denken.

Bron: Politico


Lunches met andere functionarissen zijn gebruikelijk, alleen niet dagelijks. In de regel dineert Trump met gasten naar eigen keuze in het Witte Huis, als zijn werkdag tegen 18.30 uur ten einde loopt.

Foto: President Donald Trump aan het woord met voormalige en huidige gouverneurs in de Blauwe Kamer van het Witte Huis op 21 mei 2017. Mark Wilson/Getty Images

Anders dan de Obama's eet Trump zelden buiten de deur in Washington. Eigenlijk eet hij alleen in het Witte Huis of in het steakhouse van het Trump Hotel.

Bron: The New York Times; The New York Times


"Ik kan wie dan ook voor het diner uitnodigen, en ze komen allemaal", zei Trump tegen een oude vriend na zijn ambtsaanvaarding.

Foto: President Donald Trump begroet gasten tijdens een Iftar diner in de eetzaal voor staatsbanketten.  Chip Somodevilla/Getty Images

Matt Drudge, Kid Rock en Sean Hannity zijn drie van de vele gasten die Trump heeft ontvangen.

Bron: The New York Times


Trump's favoriete maaltje bestaat uit doorbakken biefstuk, gehaktbrood en Coca-Cola light.

Beroemd detail: Trump krijgt taart met twee bolletjes ijs als dessert, terwijl de gasten er slechts eentje krijgen.

Bron: The Washington Post;Time


In het weekeinde reist Trump 40 kilometer om golf te spelen bij zijn club Sterling in Virginia.

Foto: Ian MacNicol/Getty Images

Sinds zijn aantreden als president bezocht Trump zijn club zo'n 166 keer.

Bron: The Washington Post; Golf News Net


Maar voor langere weekeinden en vakanties gaat de presidentiële familie naar Trumps monumentale verblijf Mar-a-Lago te Palm Beach in Florida. Daar mixt de president zaken en plezier, wat menig wenkbrauw doet fronsen en ethische vragen oproept. Het personeel wordt flink uitgedund tijdens een reis naar het zuiden, maar iedereen staat wel stand-by.

Foto: Joe Raedle/Getty Images

Trump viert traditioneel de Oudejaarsavond in Mar-a-Lago. Tickets kosten dit jaar $650 voor clubleden (omgerekend €570) en $1.000 voor gasten (omgerekend €883).

Bron: The Associated Press; The Palm Beach Post

LEES OOK: Amazons Jeff Bezos suggereert dat ‘afpersing’ door tabloid om naaktfoto’s een politiek tintje heeft – en betrekt daar Trump en Saudi-Arabië bij