Op dinsdag 3 november 2020 is het zover: dan gaan de Amerikanen naar de stembus voor de 59e presidentsverkiezingen.

Bij de Republikeinen is de kandidaat al lang en breed bekend. De zittende president Donald Trump wil nog een termijn in het Witte Huis doorbrengen. De vraag is tegen wie het hij opneemt.

Dat wordt nog een heel gevecht. Maar liefst 23 (!) Democraten hebben zich in de strijd om het presidentschap geworpen. Sommige politici zoals Seth Moulton, John Delaney en Marianne Williamson kun je meteen weer vergeten. Zij maken volgens de peilingen weinig kans.

Wij kijken naar de vijf meest kansrijke kandidaten bij de Democraten. Met daarbij een aantal oude bekenden.


5. Kamala Harris, senator voor Californië

Kamala Harris

De 54-jarige Kamala Harris is senator voor Californië. Ze groeide op in Oakland als dochter van twee immigranten. Haar Jamaicaanse vader en Indiase moeder waren in de burgerrechtenbeweging. In de presidentsrace is ze tot nu toe de populairste Afro-Amerikaanse kandidaat. Dat betekent dat ze de nodige aanvaringen met zittend president Trump achter de kiezen heeft.

Harris geniet veel bekendheid als senator en wordt gezien als het best geoutilleerd om Trump te verslaan. Niet in de laatste plaats omdat ze ook populair is onder aanhangers van andere presidentskandidaten, zo blijkt uit de peiling van Business Insider.

Tijdens eerdere debatten met voormalig vicepresident Joe Biden toonde Harris zich de meerdere en een autoriteit op gebied van raciale kwesties - niet onbelangrijk in een land waar ongeveer de helft van de inwoners ervan overtuigd is dat hun president een racist is.

Harris maakte carrière in het justitieel apparaat van Californië - van 2004 tot 2011 was ze openbaar aanklager in San Francisco, daarna was ze tot 2017 procureur-generaal van Californië. Daarmee was Harris niet alleen de eerste vrouw, maar ook de eerste zwarte Amerikaan aan het hoofd van Californiës justitie-apparaat.

Harris staat als senator vooral bekend om haar scherpe vraagstelling, op soms harde toon, tijdens hooggespannen hoorzittingen. Zo legde ze vorig jaar de omstreden conservatieve kandidaat voor het Hooggerechtshof Brett Kavanaugh het vuur na aan de schenen. Tevergeefs, overigens.

Haar mening over Donald Trump laat aan duidelijkheid niets te wensen over: "Donald Trump is clearly a racist". Omgekeerd zei Trump in een interview met ABC News dat Harris het verschrikkelijk slecht doet: "she's way down in the polls".


4. Pete Buttigieg, burgemeester van South Bend, Indiana

Pete Buttigieg

Dikke kans dat je nog nooit van de 37-jarige Pete Buttigieg hebt gehoord. Buttigieg (de naam is Maltees, je spreek het uit als 'boet-edzj-edzj') is burgemeester van South Bend, een stad met 100.000 inwoners in de staat Indiana.

Hij is jong, gelovig én homo - een ongebruikelijke combinatie voor een presidentskandidaat. Maar Buttigieg kan bogen op een indrukwekkende staat van dienst: al 8 jaar burgemeester van de stad die hem met 80 procent van de stemmen herkoos, Afghanistanveteraan die acht talen spreekt waaronder Noors en Arabisch en summa cum laude aan Yale en Oxford is afgestudeerd. Hij voert samen met zijn man campagne en Democraten die hem kennen denken dat hij in staat is om Trump te verslaan, aldus de peiling van Business Insider.

Tegen de huidige vicepresident Mike Pence zei Buttigieg: "Als u bezwaar heeft tegen mijn homoseksualiteit, dan heeft u geen probleem met mij, meneer de vicepresident, uw meningsverschil is met mijn Schepper."

Buttigieg heeft wel een nadeel: hij is relatief onbekend bij het grote publiek. Desondanks sleepte de burgemeester in het tweede kwartaal van dit jaar 24,8 miljoen dollar in de wacht voor zijn campagne. Want daar draait het natuurlijk vooral om bij Amerikaanse verkiezingen.


3. Bernie Sanders, senator voor Vermont

Bernie Sanders

Bernie 'Feel the Bern' Sanders is een oude bekende. Met de nadruk op 'oude', want volgens sommigen is zijn leeftijd de grootste handicap van de 77-jarige senator.

Sanders werd in 1941 in Brooklyn (New York) geboren uit Pools-Joods-Russische emigranten die de holocaust ontvluchtten. Sanders' familie was arm en hij en zijn oudere broer groeiden op in een driekamerappartement waar zij in de woonkamer sliepen. Volgens broer Larry was er eten en kleding in hun jeugd, maar er was geen extra geld voor gordijnen of een tapijt. Sanders studeerde af in de politieke wetenschappen en werkte als timmerman, filmmaker, schrijver en onderzoeker.

Sanders geniet grote naamsbekendheid doordat hij al jarenlang in het Congres zit en doordat hij het in 2016 opnam tegen Hillary Clinton. Sanders haalde in het eerste kwartaal van dit jaar al 18,2 miljoen dollar op om campagne te voeren en wordt gezien als de belangrijkste rivaal van Joe Biden. Ook Trump denkt dat de strijd zal gaan tussen Sanders en Biden, die hij respectievelijk "gek" en "uitgeput" noemt.


2. Joe Biden, voormalig vicepresident van de VS

Joe Biden

Joe Biden, zoon van een autoverkoper van Ierse komaf, diende acht jaar lang als vicepresident onder oud-president Barack Obama. Ook zat hij 36 jaar in de Senaat. Kortom: een staat van dienst waar je u tegen zegt. Toch noemt Trump hem "mentaal de zwakste" en portretteert hij hem consequent als een slaapverwekkende oude man: Sleepy Joe Biden.

Volgens de peiling van Business Insider is de 76-jarige Biden de enige kandidaat waar meer dan de helft van de Democraten van zegt dat hij Trump kan verslaan. Toch ligt de ervaring politicus steeds meer onder vuur vanuit de meer progressieve vleugel van de Democraten. Met name omdat hij veertig jaar geleden tegen speciale bussen was die zwarte leerlingen naar witte scholen escorteerden, iets waar Kamala Harris hem tijdens een debat mee om de oren sloeg. Ook is hij door meerdere vrouwen beschuldigd van ongewenste intimiteiten.

Oom Joe, voluit Jospeh Robinette Biden, is naar verluidt de enige die de vele teleurgestelde Democratische kiezers die op Trump stemden weer terug kan halen. "Ik geloof dat de geschiedenis op de vier jaar van deze president zal terugkijken als een afschuwelijke tijd", zo motiveerde Biden zijn kandidatuur in april.


1. Elizabeth Warren, senator voor Massachusetts

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren is topfavoriet om het in 2020 op te nemen tegen president Trump. Sinds bekend is dat ze Indiaans bloed heeft, noemt Trump haar consequent 'Pocahontas'.

Warren werd in 1949 geboren als Elizabeth Herring in een gezin uit de arbeidersklasse in Oklahoma City. Ze blonk op school uit in debatteren en daarmee won ze als 16-jarige een beurs van de George Washington-universiteit. Ze huwde haar vriend Jim Warren, studeerde in 1970 af in logopedie en audiologie, in 1976 in de rechten en was werkzaam als advocaat. In 2013 werd ze de eerste vrouwelijke senator van Massachusetts.

Ze is een richtinggevende figuur in haar partij waar ze de progressief-liberale flank vertegenwoordigt en werd lange tijd beschouwd als een mogelijke runningmate voor Hillary Clinton in 2016.

Warren is populair: volgens de Business Insider-peiling is 40 procent van de Sanders-supporters én 40 procent van de Biden-stemmers op haar hand. Toch denken maar weinigen dat ze in staat is Trump net zo gemakkelijk te verslaan als de overige vier kandidaten in deze top vijf.

Lees meer: