De Amerikaanse president Donald Trump heeft een aantal grote voordelen bij de verkiezingscampagne van 2020. Hij heeft een goed gevulde campagnekas, de Amerikaanse economie staat er goed voor en hij kan profiteren van zijn gezag als president.

Lees ook: 9 redenen waarom Trump in 2020 de presidentsverkiezingen kan winnen

Terwijl de Democraten zich opmaken voor de voorverkiezingen om te bepalen wie het tegen Trump mag opnemen, staat Trump zelf al helemaal in de verkiezingsmodus. Hij organiseert in het hele land zijn befaamde rally’s en andere evenementen. Ook heeft hij al flink uitgehaald naar Democraten die hem uit het Witte Huis willen verdrijven.

Maar er is nog niks in steen gebeiteld. Trump kan op heel wat hindernissen stuiten op weg naar zijn herverkiezing. We noemen er negen.


1. De Amerikaanse economie kan in een recessie belanden

Foto: President Donald Trump in The Oval Office. Bron: Chip Somodevilla/Getty Images

De economie staat er nu goed voor en de regering van Trump slaat zich daarvoor ook regelmatig op de borst.

Maar niets is voor eeuwig en er zijn de nodige economische indicatoren die erop duiden dat de Verenigde Staten snel in een recessie terecht kan komen. Ook zijn er veel Amerikaanse bedrijven die klagen over de onvoorspelbare handelsoorlog die Trump aan het voeren is.


2. Onderzoeken van het Congres

Foto: President Donald Trump tijdens een rally in West Virginia. Bron: Spencer Platt/Getty Images

Hoewel speciaal aanklager Robert Mueller zijn onderzoek naar de Russische bemoeienis met de verkiezingen van 2016 heeft beëindigd, zijn er nog meerdere onderzoeken van het Congres die betrekking hebben op de regering van Trump en de diens zakelijke activiteiten.

De president en hoge regeringsfunctionarissen hebben meerdere keren geprobeerd verzoeken van de Democraten om om meer informatie te blokkeren. Dat wijst er op dat die onderzoeken voorpaginanieuws zullen blijven tot aan verkiezingsdag in 2020.


3. Een energieke Democratische achterban

Foto: Demonstranten tegen president Donald Trump. Bron: Nacho Calonge/Getty Images

De Democratische kiezers hebben hun enthousiasme laten zien bij de tussentijdse verkiezingen in 2018, waarbij ze overtuigend de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben teruggewonnen. Als ze die energie komend jaar weten vast te houden bij de race om het Witte Huis, kan Trump mogelijk in de problemen komen.


4. Hij heeft een uitdager bij de voorverkiezingen

Foto: Voormalig gouverneur Bill Weld van Massachusetts. Bron: Hutton Supancic/Getty Images for SXSW

Trump heeft iets waar veel presidenten in het verleden serieus door zijn beschadigd: een uitdager bij de voorverkiezingen.

Voormalig gouverneur Bill Weld van Massachusetts heeft zich kandidaat gesteld tegen Trump. Hoewel het Republican National Committee de kant van Trump kiest, in plaats van neutraal te blijven, kan Weld wel degelijk de kansen van de president op zijn herverkiezing verkleinen.

Er is nog nooit een uitdager van een zittende president geweest die de nominatie heeft weten binnen te slepen, maar een lang gevecht bij de voorverkiezingen zorgt vaak voor schade die kan doorwerken bij de uiteindelijke verkiezingen.


5. Niet genoeg geleverd als president

Foto: De Republikeinse senator Mitch McConnell met president Donald Trump. Bron: Melina Mara/The Washington Post via Getty Images

Trump heeft een aantal belangrijke zaken door het Congres gekregen, zoals belastingverlaging en een banenwet. Ook heeft hij een aantal rechters benoemd, waaronder twee in het Hooggerechtshof.

Maar er zijn ook heel wat wetten tegengehouden door het Congres, zoals het vervangen van Obamacare, de grootscheepse hervorming van het immigratiebeleid en een deal voor de infrastructuur.

Om herkozen te worden is het belangrijk dat een president resultaten kan laten zien. Hoe meer concreet beleid, des te beter dat is voor de reputatie van de president.


6. Uit het grote aantal Democratische kandidaten kan een geweldige tegenstander voortkomen

Foto: Hillary Clinton. Bron: Drew Angerer/Getty Images

Zoals Trump tevoorschijn kwam uit een groot veld van Republikeinse presidentskandidaten, om uiteindelijk Hillary Clinton te verslaan, hebben de Democraten nu ook veel kandidaten voor het Witte Huis.

Hoewel het nog erg vroeg in de race is, zou de uiteindelijke Democratische genomineerde wel eens veel gevaarlijker tegenstander kunnen zijn voor Trump dan Clinton was.


7. Slechte peilingen in doorslaggevende staten

Foto: President Donald Trump. Bron: Xinhua/Li Muzi via Getty Images

Trump staat er beroerd voor in één van de belangrijkste staten die hij in 2016 won: Texas. Volgens een recente peiling van The Quinnipiac University verkiezen de Texanen op dit moment voormalig vicepresident Joe Biden boven Trump. Andere Democratische kandidaten zitten daar niet ver achter.

Als die trend zich voortzet, kan het heel moeilijk worden voor Trump om herkozen te worden.


8. De importheffingen die Trump oplegt, kunnen onbedoelde schade veroorzaken voor het Amerikaanse volk

Foto: President Donald Trump. Bron: Tom Pennington/Getty Images

Het beleid van Trump om importheffingen op te leggen om andere landen onder druk te zetten, heeft negatieve gevolgen voor de Amerikaanse economie.

De heffingen voor China kunnen Amerikaanse huishoudens jaarlijks 800 dollar gaan kosten, volgens recente schattingen.


9. Onderhandelingen met het buitenland kunnen mislukken

Foto: De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en president Donald Trump. Bron: Vietnam News Agency/Handout/Getty Images

Trump heeft voor elkaar gekregen wat nog geen enkele president voor hem lukte: onderhandelen met Noord-Korea over het nucleaire programma van het geïsoleerde land. Hij heeft twee persoonlijke ontmoetingen gehad met dictator Kim Jong-un.

Maar de gesprekken hebben nog niks concreets opgeleverd. De Noord-Koreanen zijn weer begonnen met het testen van korteafstandsraketten. Als de onderhandelingen echt mislukken,  kan dat het buitenlandbeleid van Trump ondermijnen en daarmee zijn gezag als president.


LEES OOK: 9 redenen waarom Donald Trump in 2020 de presidentsverkiezingen kan winnen