Een eerste kosteloze Exchange Traded Fund (ETF) voor wat langere tijd komt eraan. Eh, zeg maar twee. Zonder beheervergoeding. De Amerikaanse online geldverstrekker Social Finance (SoFi) is van plan om deze binnenkort op de markt te brengen. Is dit de voorbode van een nieuwe prijzenoorlog in de ETF-industrie?

Een ETF is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld aan de beurs. De afgelopen tien jaar is dit behoorlijk in opmars, omdat ETF’s onder meer veel goedkoper waren dan beleggingsfondsen.

Actief beheerde beleggingsfondsen kwamen onder druk te staan om hun fees naar beneden te schroeven. En daar bleef het niet bij. De beheerkosten van ETF’s zelf daalden ook onder invloed van een pittige prijzenoorlog van ETF-aanbieders.

Het door SoftBank gesteunde fintechbedrijf Social Finance diende maandag een verzoek in om vier ETF’s op te mogen starten. Twee daarvan zijn hoe dan ook kosteloos, van twee andere is niet aangegeven wat de beheerkosten zullen zijn. Wanneer de ETF’s daadwerkelijk worden gelanceerd, is nog onduidelijk.

Addertje onder het gras?

Het unieke aan de door SoFi te introduceren ETF’s is eigenlijk niet zozeer dat er geen kosten in rekening worden gebracht, maar meer het tijdsbestek waarvoor dit geldt. Want er zijn meer partijen in het verleden geweest die geen beheervergoeding hanteerden. Columbia Threadneedle lanceerde bijvoorbeeld in 2017 ook een kosteloze ETF, maar dat was maar voor drie maanden. State Street Global Advisors heeft het volgens ETF.com ook al eens kortlopend gedaan in 2016.

En in de zomer van vorig jaar kwam Fidelity met twee nieuwe indexfondsen tegen nul procent kosten. Die producten brachten 2,9 miljard dollar in het laatje, meldde Fidelity recent in zijn jaarverslag. Het waren eerst twee aandelenfondsen en inmiddels zijn het er vier. Zonder voorbehoud, zonder minimuminleg en niet vastgepind op een maximale duur (dat het geldt).

Het nadeel voor Fideliy is alleen dat ze slechts worden aangeboden op het eigen platform en niet via de beurzen zoals dat bij ETF's doorgaans het geval is.

SoFi doet het nu dus zonder fee, maar niet per se voor altijd. Het is de bedoeling dat de twee kosteloze fondsen van SoFi zonder beheervergoeding gaan draaien tot minstens 27 maart 2020. Het fintechbedrijf kan de vergoedingen daarna op nul houden of naar 0,19 procent brengen.

Dat betekent dan dat als een belegger 10.000 dollar inbrengt, hij of zij 42 dollar aan vergoedingen over drie jaar gaat betalen. Het is onduidelijk of SoFi enig startkapitaal in het fonds stopt.

Niet blindstaren op die 0 procent

Hoewel de fondsen in de markt worden gezet door SoFi worden de ETF's uitgegeven via een trust. Toroso Investments is de beleggingsfirma die verantwoordelijk is voor de twee fondsen en heeft Exponential ETFs ingehuurd om ze dagelijks te beheren. Solactive creëerde de benchmarks.

SoFi's streven om ETF's tegen een nultarief op de markt te brengen lijkt deel uit te maken van een plan van het bedrijf om zijn productaanbod te verbreden en zijn inkomstenstromen te diversifiëren. Anderzijds zien sommige critici het als een handige manier om marketing te bedrijven, met andere woorden nog meer de aandacht te vestigen op SoFi.

Overigens is het verstandig dat beleggers zich niet blindstaren op die nul procent. Zoals fondsenvergelijker Morningstar ook stelt, is het verstandig om het totale kostenplaatje voor ogen moeten houden. Er zijn ook bij beleggen in ETF's factoren die beleggers alsnog op kosten kunnen jagen.

Lees ook op finanzen.nl: