• De ludieke Shiba Inu Coin krijgt in het kielzog van grotere cryptomunten extra aandacht van een deel van de cryptogemeenschap.
  • Deze cryptomunt is net als de dogecoin gebaseerd op een meme van een Japans hondenras.
  • Volgens sommige crypto-experts kan de Shiba Inu Coin na een koersexplosie én -terugval in mei weer opleven; anderen waarschuwen voor de grote risico’s van kleinere cryptomunten.

De Shiba Inu Coin begon zijn leven in de cryptowereld als een variant van de dogecoin, een crypomunt die aanvankelijk bedoeld was als een ludieke variant van serieuze digimunten zoals de bitcoin en ether.

In het speculatieve klimaat rond cryptomunten kreeg de Shiba Inu Coin de afgelopen maanden ineens meer aandacht, in navolging van de interesse van techmiljardair Elon Musk voor de dogecoin. Beide cryptomunten worden geassocieerd met een meme van het Japanse hondenras Shiba Inu.

In mei knalde de koers van de Shiba Inu Coin fors omhoog, nadat deze cryptomunt een notering kreeg aan de cryptobeurs Binance. Maar vervolgens vond ook een stevige terugval plaats.

Bron: Coinmarketcap.com
Bron: Coinmarketcap.com

De vraag is uiteraard of de Shiba Inu Coin, met een marktwaarde van zo'n 3 miljard dollar nummer 33 op de lijst van grootste cryptomunten, iets anders is dan de zoveelste speculatieve gril op de cryptomarkt.

Analisten die met een technische blik naar het koersbeeld van de Shiba Inu Coin kijken, denken in ieder geval dat de speculatie rond deze cryptomunt nog niet voorbij is.

Volgens crypto-experts bij valutasite FXStreet is een verdubbeling van de waarde van de Shiba Inu Coin op korte termijn weer mogelijk na de recente crash. "Gedurende twee weken is de koers gestabiliseerd, na de crash. Het momentum werkt nu weer in het voordeel van de 'bulls' [beleggers die speculeren op een stijging, red.]'

Waarom is er zoveel aandacht voor de Shiba Inu Coin?

De Shiba Inu Coin bestaat minder dan één jaar en is gekscherend weleens aangeduid als 'dogecoin killer.' Beide cryptomunten hebben een hoog speculatief karakter.

Volgens crypto-expert Mike Novogratz moet je voorzichtig zijn met met cryptovaluta die geen duidelijke functionaliteit hebben of een ontwikkelingsvisie voor de lange termijn.

Lees ook: Cryptofan Mike Novogratz denkt dat DeFi banken kan wegvagen – en dat de opmars van de Shiba Inu Coin en dogecoin niet houdbaar is

De Shiba Inu Coin heeft de afgelopen weken onder meer de aandacht getrokken, omdat deze door mede-oprichter Vitalik Buterin van het Ethereum-netwerk is gebruikt om een donatie van 1 miljard dollar te doen voor medische hulp bij de bestrijding van Covid-19 in India.

Lucy Gazmararian, oprichter van cryptobelegger Token Bay Capital, zegt tegen Insider dat je de interesse van beleggers voor modieuze cryptomunten kunt afdoen als een gril, maar dat er onderliggend belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden.

"Je ziet dat groepen individuen experimenteren met de democratisering van geld en tokens zoals de Shiba Inu Coin symboliseren die trend. Zolang deelnemers in zo'n ecosysteem een gedeelde visie hebben en een netwerk willen uitbouwen, krijgt dit meer waarde", aldus Gazmararian.

Topman Nigel Green van financieel adviesbureau DeVere Group toont zich tegenover The Daily Express echter een stuk sceptischer: "Je moet extreem voorzichtig zijn voordat je gaat beleggen in minder bekende cryptomunten. Er zijn grote verschillen tussen cryptomunten zoals de bitcoin, die gebouwd is op geavanceerde technologie en schaarste in het aanbod, en onbekende digitale tokens die naar het zich laat aanzien geen inherente waarde hebben." 

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: