De ludieke cryptomunt dogecoin, die oorspronkelijk bedoeld was als een een ironisch commentaar op de cryptowereld, heeft dit jaar een ongekende ontwikkeling doorgemaakt.

Gevolg is dat er tal van ‘klonen’ zijn gelanceerd, waarvan de Shiba Inu Coin de bekendste is.

Business Insider inventariseerde wat er zoal te krijgen is op dit gebied, selecteerde 7 spinoffs en toont hoe die zich hebben ontwikkeld.

De dogecoin, een ludieke cryptomunt die oorspronkelijk bedoeld was als een een ironisch commentaar op de cryptowereld, heeft dit jaar een ongekende ontwikkeling doorgemaakt, mede dankzij een hype op sociale media die wordt gevoed door techmiljardair Elon Musk.

Business Insider becijferde dat als je als je begin januari 1.000 euro aan dogecoin had gekocht en op de piek van begin mei had verkocht, je vermogen zou zijn aangegroeid tot ruim 150.000 euro.

Sinds mei is de dogecoin ongeveer twee derde in waarde gedaald. Was je op de piek van 12 mei ingestapt dan zou van een inleg van 1.000 euro nog ongeveer 350 euro over zijn.

De dogecoin, die volgens crypto-experts zoals Mike Novogratz geen duidelijke gebruikerswaarde heeft, staat symbool voor de ongeremde speculatie op de cryptomarkt dit jaar. Met een marktwaarde van 31 miljard dollar is dit momenteel qua omvang de op vijf na grootste cryptomunt.

Van dogecoin naar Shiba Inu Coin

Het ludieke segment van de cryptomarkt omvat echter meer dan de dogecoin. Die heeft als meme een afbeelding van een Shiba Inu-hond. In het kielzog van de dogecoin kun je op de cryptomarkt daarom ook afsplitsingen vinden, zoals de Shiba Inu Coin. Een parodie op een parodie.

Ook de Shiba Inu Coin is speelbal geworden van stevige speculatie. Met een actuele marktwaarde van iets meer dan 3 miljard dollar is deze virtuele munt de nummer 28 op de markt. Ook over deze munt maakt Tesla-baas Musk af en toe opmerkingen. Op 25 juni tweette schreef Musk aan zijn 57 miljoen volgers: "My Shiba Inu will be named Floki."

Oprichter Changpeng Zhao van cryptobeurs Binance zei onlangs in een interview met persbureau Bloomberg dat Musk zich misschien iets meer bewust moet zijn van het feit dat hij met opmerkingen over specifieke cryptomunten markten in beweging brengt. Maar daar lijkt de techmiljardair zich weinig van aan te trekken.

Van Baby Doge Coin naar ShibaPup

In het verlengde van de dogecoin en de Shiba Inu Coin hebben enthousiastelingen andere zogenoemde altcoins gelanceerd met verwante namen, vooral in de hoop dat ook deze munten in het speculatieve spel betrokken raken.

In de afgelopen drie maanden zijn er relatief veel varianten bijgekomen met namen als Baby Doge Coin, Baby Shiba en Dogelon.

Business Insider inventariseerde wat er zoal te krijgen is op dit gebied en selecteerde 7 spin-offs van de dogecoin, inclusief de Shiba Inu Coin

We starten het overzicht met de dogecoin en de Shiba Inu Coin en kijken naar het aantal keer dat een munt in waarde is vermeerderd of verminderd (factor) in de eerste helft van dit jaar. Dit gebeurt op basis van de koersen in dollars.

Wat betreft de overige klonen nemen we voor zover mogelijk de koersontwikkeling in de eerste helft van dit jaar, maar in veel gevallen bestaan deze jonge cryptomunten pas een paar maanden. In die gevallen kijken we naar de koersontwikkeling sinds de startdatum.


Dogecoin: waardeverschil factor 46 (30 juni/1 jan 2021)

Beeld: Coinmarketcap.com/Dogecoin; Data: CoinGecko.com


Shiba Inu Coin: waardeverschil factor 116.103 (30 juni/1 jan 2021)

Beeld: Coinmarketcap.com/Shiba Inu coin; Data: CoinGecko.com


Baby Doge Coin: waardeverschil factor 5,4 (30 juni/9 juni 2021)

Beeld: Coinmarketcap.com/Baby Doge Coin; Data: CoinGecko.com


Baby Shiba: waardeverschil factor 0,44 (30 juni/12 mei 2021)

Beeld: Coinmarketcap.com/Baby Shiba; Data: CoinGecko.com


Dogelon Mars: waardeverschil factor 1,8 (30 juni/23 april 2021)

Beeld: Coinmarketcap.com/Dogelon; Data: CoinGecko.com


Papa Shiba: waardeverschil factor 1,9 (30 juni/13 mei)

Beeld: Coinmarketcap.com/Papa Shiba; Data: CoinGecko.com


DogeCash: waardeverschil factor 6,4 (30 juni/1 januari 2021)

Beeld: Coinmarketcap.com/Dogecash; Data: CoinGecko.com


ShibaPup: waardeverschil factor 0,4 (30 juni/2 juni 2021)

Beeld: Coinmarketcap.com/ShibaPup; Data: CoinGecko.com


[activecampaign form=28]

LEES OOK: De fameuze cryptohandelaar ‘Wolf of All Streets’ legt uit hoe hij vóór de hype speculeerde op de dogecoin – en geeft 2 tips voor ‘groentjes’ in de cryptomarkt