• Ervaren beurshandelaren met ‘smart money’-adressen kopen massaal de ludieke cryptomunt shiba inu.
  • Zij zijn volgens de nieuwssite CoinDesk de drijvende kracht achter de recente opmars van de munt.
  • Eén grote handelaar kocht maandag 277 miljard shiba inu-munten voor ongeveer 11,5 miljoen dollar.

Een groep ervaren en meer professionele cryptohandelaren is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de recente opmars van de ludieke cryptomunt shiba inu. Deze week drong de memecoin de top-10 van grootste cryptomunten binnen.

Handelaren met zogenoemde ‘smart money’-adressen kochten sinds het begin van de week voor zo’n 160 miljoen dollar aan shiba inu-munten, meldt de nieuwssite Coindesk op basis van data van blockchaindatabedrijf Nansen. In de afgelopen dagen steeg de koers van de cryptomunt met meer dan 160 procent.

Shiba inu versloeg bij de koersexplosie uiteindelijk ook de dogecoin, stamvader van de munt. De dogecoin is zelf ook opgezet als een parodie op cryptomunten. Beide ontlenen hun identiteit aan een meme van het hondenras Shiba Inu.

Onder de noemer ‘smart money’-adressen vallen volgens de CoinDesk adressen van cryptohandelaren die meer dan 100.000 dollar verdienden met ‘minen’ en het faciliteren van de handel in crytofora voor gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi). Het gaat hierbij om fora waar financiële transacties worden gedaan (zoals het verstrekken van leningen) die automatisch worden uitgevoerd op een platform, zonder dat daarvoor tussenpersonen zoals banken of notarissen nodig zijn.

Een ander cryptodatabedrijf, Santiment, ontdekte dat sinds begin oktober het aantal transacties in de shiba inu-munt met een waarde van minstens 1 miljoen dollar is toegenomen.

Lees ook: Parodiemunt Shiba Inu werd sinds januari 2021 al meer dan 500.000 keer meer waard

Grote cryptohandelaren storten zich op shiba inu

Pieken in dit soort transacties van ‘cryptowalvissen’ (een walvis staat voor een vermogende handelaar die met zeer grote volumes werkt en daarmee invloed heeft op de richting van koersen) kwamen overeen met de prijsstijgingen van shiba inu, zo tekent CoinDesk op.

Santiment kon nog niet reageren op een verzoek van Insider om inzicht in dit onderzoek. Alleen al op maandagavond kocht een vooralsnog anonieme handelaar 277 miljard shiba inu-munten voor ongeveer 11,5 miljoen dollar.

Shiba inu is een op Ethereum gebaseerd alternatief voor de dogecoin heeft dankzij de recente rally op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van ongeveer 40 miljard dollar. Daarmee staat de munt nu op plaats 10 van meest waardevolle cryptomunten.

Ondanks deze enorme opmars is de hondenmunt nog steeds minder dan een cent waard met een koers van rond de 0,00007 dollar.

Particuliere beleggers hebben zich ook gestort op de munt. Verschillende shiba inu hashtags, zoals #SHIBarmy, werden ‘trending topic’ op Twitter.

LEES OOK: Een nieuw cryptoproject dat zich ‘worldcoin’ noemt wil irisscans doen bij 1 miljard mensen om de adoptie van cryptomunten te versnellen