• De koersstijging van cryptoparodie shiba inu zet de stijging van dogecoin de afgelopen week in de schaduw.
  • Waar doge ‘maar’ een plus van 20 procent noteert, zien we dat shiba inu na een koersexplosie begin deze week rustig door stijgt naar plus van ruim 300 procent in de laatste 7 dagen.
  • Shiba inu steeg aanvankelijk nadat Elon Musk een foto van zijn hond Floki tweette, een beestje van het Japanse hondenras Shiba Inu.

De stijging van dogecoinparodie shiba inu zet door. nadat een tweet van Elon Musk de koers van de cryptomunt maandag ogenschijnlijk een zetje gaf. Inmiddels noteert de munt een plus van ruim 330 procent over de afgelopen 7 dagen. Daarmee laat de munt de dogecoin de afgelopen week ver achter zich, terwijl deze ludieke munt toch een plus van ruim 22 procent laat zien.

Shiba inu is een nazaat van dogecoin, de munt die begin dit jaar spectaculaire cijfers noteerde op de cryptomarkten. Dogecoin is zelf een parodie op de cryptomarkt, maar wordt steeds serieuzer genomen nadat Musk zijn waardering voor de munt uitsprak.

Er is overigens geen technische relatie van de shiba inu tot de dogecoin, het gaat puur om een emotionele relatie. Beide munten zijn immers een parodie op het concept van cryptocurrencies en – wellicht nog belangrijker – ze hebben een gelijksoortige naam en visuele identiteit. De mascotte van de dogecoin is immers ‘doge’, een meme op basis van een Japans hondenras: de shiba inu.

Uit cijfers van Coinmarketcap blijkt dat shiba inu de afgelopen dagen verschillende sprongen maakte. Na de eerste stijging van maandag zien we nog een aantal flinke boosts voor de cryptomunt.

bron: Coinmarketcap
bron: Coinmarketcap

In het kielzog van de stijging komen ook andere munten met een relatie tot het hondenras mee omhoog. Munten met een relatief lage marktkapitalisatie en onduidelijke achtergrond, maar mét hondennamen als 'Baby Shiba Inu' en 'FlokiFrunkPuppy', laten een plus zien.

Critici van cryptomarkten wijzen vaak op de aanwezigheid van talloze afgeleide munten en grappen waarbij de daadwerkelijke meerwaarde van een munt onduidelijk blijft. Zo lopen cryptobeleggers ook risico slachtoffer te worden van pump-and-dump-scams als ze niet nagaan wat de oorsprong van een aardig lijkende munt is.

Shiba inu werd in augustus 2020 is opgericht als Ethereum-gebaseerd alternatief voor de ludieke dogecoin. Sinds begin dit jaar is de koers van de munt met bijna 17.000 procent gestegen. Dat betekent overigens niet dat je vele euro's neertelt voor één muntje. Ook tegen de huidige koers ben je voor nog geen 30 euro miljonair in SHIB-muntjes.

[activecampaign form=28]

Meer over crypto? Check dan ook deze artikelen: