• Na een sterk derde kwartaal vragen beleggers op de cryptomarkt zich af welke altcoins in de slotmaanden van 2021 het voortouw nemen.
  • De avax van Avalanche, de boost coin en de ada van Cardano zijn enkele van de altcoins die experts het komende kwartaal in de gaten houden.
  • Daarbij zijn vooral de toepassingsmogelijkheden van de bijbehorende blockchains van belang.

Na een korte dip in september bedraagt de totale omvang van de cryptomarkt inmiddels weer meer dan 2.000 miljard dollar. En altcoins, cryptomunten die als alternatief voor de bitcoin worden gezien, maken daar een steeds groter deel van uit.

De prijzen van onder meer de sol van Solana, de avax van Avalanche en de ada van Cardano zijn het afgelopen kwartaal flink gestegen. Die laatste stond onlangs nog op de derde plaats van meest verhandelde crypto’s.

Beleggers zullen de komende maanden letten op de gevolgen van recente technologische upgrades van de blockchains van de belangrijkste altcoins, aldus Ed Moya, marktanalist van handelsplatform Oanda, tegen Insider.

“Iedereen is bezig met de vraag welke altcoins de problemen rond de schaalbaarheid van Ethereum en de bitcoin gaan aanpakken”, zegti hij. “Beleggers willen begrijpen welke bedrijven de boventoon gaan voeren wat betreft NFT’s en slimme contracten.”

Lees ook: Wat je moet weten over NFT’s: digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden

Insider sprak met een reeks crypto-experts over altcoins die zij het komende kwartaal nauwlettend in de gaten houden. Dit zijn ze (in alfabetische volgorde):

1. Avalanche (AVAX)

Marktwaarde: 14,7 miljard dollar
Koersontwikkeling 2021 t/m september: stijging van 1.920 procent, bij een huidige koers van 66,7 dollar.

De blockchain ontwikkeld door Ava Labs is een smart contract-platform voor gedecentraliseerde toepassingen. De bijbehorende Avax token is sinds vorige week verhandelbaar op Coinbase Pro, een onderdeel van de grootste Amerikaanse cryptobeurs.

Avalanche “is veel sneller dan Ethereum en het wil nog sneller worden”, aldus Tally Greenberg, hoofd bedrijfsontwikkeling bij Allnodes. “Dat is geweldig omdat snelheid erg belangrijk is als het gaat om financiën en DeFi-toepassingen.”

“Het is een veelbelovende technologie die meer doet voor minder”, zegt Greenberg, eraan toevoegend dat het gebruikte ‘proof of stake’-systeem minder energie verbruikt dan de ‘proof of work’-methode van de bitcoin.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

Ook Steve Ehrlich, de oprichter en CEO van cryptobroker Voyager Digital, ziet Avalanche als een mogelijk alternatief voor Ethereum. “Zodra ze enkele projecten en kunst op hun NFT-netwerk toevoegen, zullen veel meer consumenten beginnen met handelen op Avalanche.”

Volgens Ehrlich is Avalanche, net als Solana en Cardano, een goedkoper alternatief voor Ethereum, dat hoge kosten rekent voor het uitvoeren van transacties.

2. Boost Coin (BOOST)

Marktwaarde: 50 miljoen dollar
Koersontwikkeling 2021 t/m september: stijging van 220 procent, tegen huidige koers van 0,05 dollar.

De boost coin is in augustus gelanceerd en voedt het Boost-ecosysteem dat zich richt op gedecentraliseerde financiële tools. Boost Swap, een gedecentraliseerde beurs, is de eerste tool.

Decentralized exchanges (DEX’s) bieden een peer-to-peer platform waar partijen smart contracts gebruiken om hun transacties uit te voeren, om zo onafhankelijk te zijn van tussenpersonen.

“Er zit veel waarde in de markt voor cryptobeurzen”, aldus Dr. Don Basile, de CEO van Monsoon Blockchain. De aanpak van Boost om kopers en verkopers te verbinden zonder een gecentraliseerde entiteit is een "potentieel ontwrichtend idee", zegt hij.

Beleggers kunnen aan de boost coin komen door ether ervoor te ruilen met behulp van de beurzen Uniswap of Boost Swap. Maar Basile zei dat het te vroeg is om te zeggen of de crypto onder- of overgewaardeerd is, omdat de munt nog maar een paar weken oud is.

3. Cardano (ADA)

Marktwaarde: 70 miljard dollar
Koersontwikkeling 2021 t/m september: stijging van 1.100 procent, tegen huidige koers van 2,18 dollar.

Het Cardano-netwerk en de bijbehorende munt ada timmeren de laatste maanden flink aan de weg. De blockchain voerde vorige maand een upgrade uit die smart contracts naar het netwerk haalt – een zet die de concurrentiepositie ten opzichte van Ethereum zou kunnen versterken.

“We zien een behoorlijke toename van mensen die geïnteresseerd zijn”, aldus Ehrlich van cryptobroker Voyager Digital. “Veel van onze klanten bezitten ada op ons platform.”

Ook verwacht Ehrlich dat Cardano snel zal doorbreken op het gebied van NFT’s. Onlangs heeft hij zelf wat “behoorlijke coole” kunst mogen bewonderen die op de blockchain is gebouwd.

4. Crypto.com Coin (CRO)

Marktwaarde: 4,4 miljard dollar
Koersontwikkeling 2021 t/m september: stijging van 200 procent, tegen huidige koers van 0,176 dollar.

Crypto.com is een cryptobeurs en financiële dienstverlener voor consumenten. De cro dient als de token voor de in maart gelanceerde gedecentraliseerde open source blockchain.

Cro wordt gebruikt voor onder meer staking en betalingen, aldus Greenberg van Allnodes, die denkt dat de cryptomunt ondergewaardeerd is.

“De munt is dagelijks in gebruik”, zegt ze, eraan toevoegend dat het bijbehorende netwerk de doelstelling heeft om tegen volgend jaar koolstofnegatief te zijn.

5. Dogecoin (DOGE)

Marktwaarde: 28 miljard dollar.
Koersontwikkeling 2021 t/m september: stijging van 4.450 procent, tegen huidige koers van 0,21 dollar.

Marktanalist Moya heeft de enorm populaire meme-munt op zijn watchlist gezet om te zien of hij uiteindelijk crasht, wat volgens Moya juist een positief teken zou zijn.

“Er zijn te veel munten die niet over de financiering of infrastructuur beschikken om een legitieme investering te zijn”, zei hij. “Het is lastig om van een meme-munt naar een legitieme munt te gaan.”

Elon Musk, de baas van Tesla, schaarde zich in augustus achter de claim van miljardair Mark Cuban dat de dogecoin het sterkste cryptobetaalmiddel is.

6. Polygon (MATIC)

Marktwaarde: 8,3 miljard dollar
Koersontwikkeling 2021 t/m september: stijging van 6.800 procent, tegen huidige koers van 1,25 dollar.

Polygon is onder meer ontworpen om blockchains op het Ethereum-netwerk met elkaar te verbinden. Evenals de dogecoin, trok ook Polygon de aandacht van miljardair Mark Cuban.

Polygon creëerde het matic token, dat wordt gebruikt voor transacties op het netwerk. Matic behoort ook tot de ruwweg 40 altcoins op de watchlist van Greenberg van Allnodes. Zij ziet Matic als ondergewaardeerd omdat het lage netwerkkosten heeft en net volatiel genoeg is om de handel ten goede te komen.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Deze belegger combineert waarde-aandelen met de bitcoin – en legt uit waarom hij daar meer in ziet dan in de klassieke combinatie van aandelen en obligaties