• Shell gaat in Nederland groene stroom leveren en zet hiervoor een zelfstandige operatie op.
  • Voor de start gaat Shell groene stroom inkopen en aanbieden aan consumenten, met garanties dat deze van Nederlandse oorsprong is.
  • De olie- en gasreus mikt op een ‘substantiële positie’ op de Nederlandse energiemarkt.

De Nederlandse energiemarkt kent zo’n 40 aanbieders van stroom en gas voor consumenten, waarbij de klassieke spelers Vattenfall, Eneco en Essent nog altijd de grootste spelers zijn. Maar daar komt nu een serieuze concurrent bij: Shell.

De olie- en gasreus gaat in Nederland groene stroom leveren, zo bevestigt het bedrijf donderdag, na berichtgeving van het AD.

Toezichthouder ACM heeft een vergunning verleend. In het VK en Duitsland levert Shell al stroom en gas aan huishoudens.

In Nederland gaat de energiereus zelfstandig van start, nadat een poging om energiebedrijf Eneco over te nemen twee jaar geleleden spaak liep.

Een woordvoerder van Shell zegt tegen het AD dat het bedrijf mikt op een "substantiële positie" op de Nederlandse energiemarkt.

Voor de start gaat Shell groene stroom inkopen en aanbieden aan consumenten, met garanties dat deze van Nederlandse oorsprong is. De stroom komt van wind- en zonne-energie. Klanten kunnen ook kiezen voor CO2-gecompenseerd gas.

Shell verkoopt de energie van eigen wind- en zonneparken, zoals het in de Noordzee gelegen windpark Borssele III&IV, momenteel op de vrije markt. In de toekomst wil Shell Energy meer stroom van de eigen parken direct aan de consument gaan leveren.

Eind dit jaar moet Shell Energy in Nederland actief zijn. Klanten kunnen kiezen uit diverse pakketten met onder meer variabele tarieven, of tarieven die voor 1 jaar of 3 jaar vast staan.

Shell wil ook diensten bundelen door bijvoorbeeld korting aan te bieden aan klanten die met een elektrische auto laden bij Shell Recharge-snellaadpunten.

Shell is niet de enige nieuwe speler die naar de markt voor groene energie kijkt. Eerder deze week werd bekend dat Tesla in Duitsland start als aanbieder van groene stroom. Het aanbod beperkt zich voorlopig tot Zuid-Duitsland, maar kenners uit de energiesector verwachten dat Tesla uiterlijk begin 2022 landelijk actief is.

Alleen consumenten met een Solar Roof (dakpannen met zonnepanelen) en Powerwall (accu voor energieopslag) kunnen in eerste instantie stroom afnemen bij Tesla.

LEES OOK: Tesla levert nu ook stroom in Duitsland, tot grote schrik van energiebedrijven: ‘Wij nemen Tesla zeer serieus’