Voormalig topman Sergio Marchionne van automaker Fiat Chrysler is overleden.

Dat bevestigt zijn voormalige werkgever na berichten in Italiaanse media.

Marchionne werd zaterdag vervangen als topman nadat zijn gezondheid sterk verslechterd was als gevolg van complicaties na een schouderoperatie. Hij is 66 jaar geworden.

“Wat we al vreesden is helaas uitgekomen”, zei president-commissaris van Fiat Chrysler John Elkann in een verklaring. “Sergio Marchionne, man en vriend, is overleden.”

Volgens de Italiaanse website Lettera43 werd Marchionne geopereerd aan een kwaadaardige tumor in zijn schouder. Tijdens de operatie zou hij een embolie hebben gekregen, waardoor zijn hersenen onherstelbaar zijn beschadigd.

Brein achter transformatie Fiat Chrysler

Marchionne was sinds 2004 topman van Fiat en sinds 2009 ook van Chrysler, waar Fiat een belang van 20 procent in kreeg na financiële problemen bij de Amerikaanse automaker. In 2014 fuseerden Fiat en Chrysler en werd Marchionne topman van het fusiebedrijf.

Hij zorgde ervoor dat dat bedrijf financieel weer gezond werd, met een succesvolle beursgang in 2014 tot gevolg.

Marchionne had ook de touwtjes in handen bij Ferrari en was bestuursvoorzitter bij tractormaker CNH, twee bedrijven die door Fiat Chrysler naar de beurs waren gebracht.

Marchionne zou in april al aftreden als topman. De Brit Mike Manley volgde hem op. Hij gaf leiding gaf aan Jeep, een van de merken van het bedrijf.