Echt ‘vrij’ heeft Nederlands’ best verkochte kunstenaar nooit, maar dat vind hij ook helemaal niet erg. “Ik haal overal inspiratie vandaan; ook op vakantie gaat een schetsblok mee”, zegt Selwyn Senatori. Tegen Business Insider vertelt hij over zijn ideale balans tussen werk en privé, ook op reis.

Wanneer hij echt is doorgebroken, weet Senatori niet meer precies. “Het is eigenlijk zo gegroeid”, vertelt hij. De half Nederlands, half Italiaanse kunstenaar, die in 1973 werd geboren, studeerde illustratieve vormgeving aan de Hogeschool voor kunsten in Utrecht. Hij illustreerde kinderboeken en leverde illustraties voor talloze bedrijven.

Inmiddels is ook zijn vrije werk overal te vinden. Zo beschilderde Senatori een buitenmuur van Hell’s Kitchen New York, is zijn kunst te vinden in galeries in binnen- en buitenland, en hij beschilderde koffiekopjes van Douwe Egberts.

Zijn passie voor voedsel, Italië wijn, muziek, film en design spreekt veel mensen aan en spat van de doeken af.

Selwyn Senatori: ‘Ik heb geen weekend’

“Ik destilleer mijn omgeving en reageer in mijn kunst vrij direct op wat ik zie en meemaak”, vertelt hij. Zijn werk omschrijft hij als ‘een Zeitgeist’. “Ik zie wat er om mij heen gebeurt en geef dat weer, met of zonder mening.”

Dat betekent dat de balans tussen werk en privé van de in Amsterdam woonachtige kunstenaar volledig door elkaar loopt. “Ik leef niet volgens een conventionele weekplanning; de dagen van de week lopen door elkaar heen en het gaat gewoon door. Dat betekent dat ik niet denk: ‘Oh maandag, we gaan beginnen’, vertelt hij.

‘In het atelier ben ik volledig zen’

Uit zijn eerdere werk valt op te maken dat hij wel van een feestje houdt; op zijn schilderijen met felle kleuren komen drank, borsten en billen veelvuldig voorbij.

Aan de telefoon is hij opvallend rustig en relaxt. “Drank, feestjes en mooie vrouwen; in een bepaalde periode van mijn leven kwam dat sterk naar voren. Deze onderwerpen blijven appelleren; daar blijf je altijd gevoelig voor. In de kunst staat het vrouwelijk lichaam sowieso veel centraal. Inmiddels heb ik de mooiste vrouw van de wereld gevonden. God, en weet je: ik denk dat mijn leven nu een stuk rustiger is.”

Op een gemiddelde werkdag brengt hij zijn drie kinderen naar school, ontbijt hij buiten de deur en gaat hij naar zijn studio om te werken. “Zodra ik in het atelier ben, ben ik volledig zen. Daar kan niks tegenop; dan ben ik even weg van de wereld. Ik zet jazz op, neem een kopje koffie erbij en ga aan het werk. Pure ontspanning.”

Lunchen doet hij vaak buiten de deur. “Iets lekkers; ik houd enorm van goed eten. En soms ga ik daarna terug naar mijn atelier, of naar huis.”

Foto Selwyn Senatori

‘Hotellobby’s geven me inspiratie’

Ook buiten zijn studio is Senatori altijd bezig met nieuwe concepten. “Ik ben 24/7 bezig met schilderen; daar denk ik constant over na. Ik ben altijd aan het malen en vormgeven in mijn hoofd, vaak ook onbewust. Ik kijk naar composities of sociale situaties.”

Senatori is ook regelmatig op pad in het buitenland. “We gaan meestal een keer per jaar naar New York en een andere stad. Sowieso ga ik een keer per twee jaar naar Oslo om te exposeren en soms naar Hongkong. Vorig jaar was ik voor werk in Tokio en binnenkort ga ik er weer heen. Daarnaast gebeurt er ook nog wel wat; kleine reisjes naar steden die dichterbij liggen."

Als hij op reis is, vertoeft Senatori graag in hotellobby's: "Daar ben je echt even weg van de wereld; allerlei levens trekken vluchtig aan je voorbij. Je kunt als voyeur even een blik werpen in het leven van een ander. Ik bedenk altijd een verhaal over het leven van die mensen; geniet echt van het moment en vind het heerlijk om erin te verzwelgen. Ik houd van de sfeer, dat tapijtgevoel”, vertelt hij.

Zo had Senatori ook een pop-up atelier in het Pullman Eindhoven Cocagne, waar hij ook heeft geëxposeerd.

De enige plek waar hij echt conventioneel ‘niks doet’, is tijdens de jaarlijkse vakantieperiode in Italië. “We gaan naar het strand en ook af en toe naar familie, alhoewel dat aardig uit begint te dunnen. Ik houd ervan om naar een ouderwets geordend Toscaans strandje te gaan, waar ‘s ochtends je espressootje klaarstaat, je parasolletje rechtstaat en een krantje klaar ligt. En een wijntje om 12 uur”, zegt hij.

Maar toch - stiekem - ligt er altijd een schetsboekje naast de zonnebrandolie. “Voor als ik inspiratie heb.”

Dit is het tweede artikel in de Maand van Business Travellers. Deze serie wordt mogelijk gemaakt door Pullman Hotels Brussel en Eindhoven.