• De vier prominente FVD-leden Joost Eerdmans, Annabel Nanninga, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek stappen uit de partij.
  • “De voornaamste reden voor ons gezamenlijke besluit is dat wij geen lid willen zijn van een partij die extremistische opvattingen duldt”, schrijven ze in een verklaring.
  • Ook de fractie in de Amsterdamse gemeenteraad, Statenleden in Overijssel en Flevoland en secretaris Astrid de Groot verlaten Forum voor Democratie.
  • Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil intussen een onafhankelijk onderzoek naar antisemitisme en racisme binnen Forum voor Democratie.

Joost Eerdmans, Annabel Nanninga, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek stappen op bij Forum voor Democratie. Dat laten zij weten in een gezamenlijke verklaring.

Eerdmans, Pouw en Vlaardingerbroek stonden op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Nanninga zat tot haar zwangerschapsverlof voor FVD in de Eerste Kamer en is gemeenteraadslid in Amsterdam.

Nanninga blijft wel lid van de Eerste Kamer. Ook collega-senator Pouw “zal haar politieke werkzaamheden voortzetten”. Eerdmans, Pouw en Vlaardingerbroek zien af van hun plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer.

“De voornaamste reden voor ons gezamenlijke besluit is dat wij geen lid willen zijn van een partij die extremistische opvattingen duldt”, schrijft het viertal. “We zijn bijzonder teleurgesteld in het gedrag van onze partijleider die geen schoon schip wilde maken.” Thierry Baudet “stelde zich keer op keer onberekenbaar en volledig solistisch op”.

De prominente FVD’ers stellen vast dat hun interne kritiek “in het belang van de goede naam van de partij” niets heeft opgeleverd. Zij zeggen begrip te hebben voor de lastige keuze waar het partijbestuur voor stond, maar betreuren “dat zij de handdoek in de ring hebben gegooid”.

Roerige week voor Baudet

Drie van de vijf bestuurders keerden zich deze week tegen Baudet, nadat die zelf het partijleiderschap had neergelegd wegens de ophef rond de jongerenorganisatie van FVD.

Toen Baudet op eigen houtje een lijsttrekkersverkiezing aankondigde en zichzelf toch kandidaat stelde, dreigden zij zelfs hem te royeren.

Donderdag lieten zij evenwel weten het lot van Baudet toch eerst aan de leden te willen voorleggen. Die mogen dan meteen een nieuw bestuur kiezen, waar zijzelf geen zitting meer in willen nemen. Dat nieuwe bestuur moet vervolgens een nieuwe kandidatenlijst opstellen voor de verkiezingen.

Overigens verlaat secretaris Astrid de Groot Forum voor Democratie, bevestigen bronnen bij de partij. Zij behoorde tot de drie bestuursleden die zich tegen Baudet hadden gekeerd. Alleen penningmeester Olaf Ephraïm steunt Baudet nog.

Ook lokale FVD-fracties splitsen zich af

Ook de gehele fractie van Forum voor Democratie in Amsterdam splitst zich af van de partij en gaat zelfstandig verder. Dat heeft de afdeling bekendgemaakt, nadat eerder onder anderen Nanninga, die voor FVD in de Amsterdamse gemeenteraad zit, had bekendgemaakt op te stappen bij Forum.

FVD zit met twee zetels in de raad van de hoofdstad. Naast Nanninga is dat Kevin Kreuger, die eerder deze week Nanninga al steunde toen zij Thierry Baudet opriep te vertrekken.

Volgens FVD Amsterdam zijn onder andere het niet optreden tegen de jeugdafdeling JFVD en de "schokkende antisemitische en racistische uitspraken van Baudet" de druppel.

"Wij zullen daarom niet namens FVD verdergaan in de Amsterdamse gemeenteraad. Wij gaan door met ons politieke werk, voor een beter en vrij Amsterdam", luidt de verklaring.

Ook vier van de vijf leden van Forum voor Democratie (FVD) in Provinciale Staten van Overijssel stappen uit de partij en gaan samen als een nieuwe fractie verder.

"Wij verlaten circus FVD", laten de leden een bericht op Twitter weten. Het bericht van de leden is vastgeplakt aan een verklaring die het landelijke FVD-bestuur aan het einde van donderdagmiddag uitstuurde. Daarin wordt een algemene ledenvergadering op 30 november aangekondigd met het royement van partijleider Baudet als agendapunt.

"Na alles wat er is gebeurd, had het bestuur Thierry Baudet al lang moeten royeren. Dat is een aangelegenheid voor het bestuur. Zo is dat eerder ook bij andere leden gegaan. Nu wordt het als agendapunt in een ledenvergadering opgenomen, waar Baudet zijn royement zal gaan aanvechten", zegt fractievoorzitter Johan Almekinders in de Stentor.

CIDI wil onafhankelijk onderzoek naar antisemitisme bij FVD

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil ondertussen at er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar antisemitisme en racisme binnen de partij Forum voor Democratie. Ook moeten partijleden antisemitisch gedachtegoed binnen de partij “ondubbelzinnig veroordelen”.

Woensdag schreef FVD-senator Nicki Pouw-Verweij in een brandbrief dat oprichter van de partij Thierry Baudet antisemitische en racistische uitspraken deed. Daarnaast zou hij complottheorieën over het coronavirus aanhangen.

“Deze haatdragende uitingen moeten zeer ernstig genomen worden, niet in de laatste plaats door FVD zelf”, aldus CIDI in een verklaring. “Het is het zoveelste verontrustende bericht over discriminatie en haatspraak in FVD en haar jongerentak, JFVD. De afgelopen maanden heeft FVD herhaaldelijk waarschuwingen van CIDI naast zich neergelegd. Tijdens onze Keppel Op-demonstratie tegen antisemitisme vorig jaar, waaraan bijna alle Nederlandse politieke partijen deelnamen, sprak de heer Baudet zich uit tegen antisemitisme. Nu wordt echter pijnlijk duidelijk wat hij echt van antisemitisme vindt.”

Lees meer over de onrust bij Forum voor Democratie: