De ruzie binnen Forum voor Democratie lijkt een hoogtepunt bereikt te hebben.

Tijdens een vergadering met het bestuur afgelopen vrijdag zou Thierry Baudet lacherig hebben gedaan over antisemitisme. “Bijna iedereen die ik ken is antisemiet.”

In een brandbrief onthult FVD-Eerste Kamerlid Nicki Pouw-Verweij verder dat Baudet in de coronacrisis “drie miljoen doden zou accepteren als daarmee onze vrijheid gered werd.”

Verder zou Baudet beweerd hebben dat corona door George Soros de wereld in is geholpen.

Baudet ziet nog maar één oplossing voor de partij: een totale boedelscheiding tussen hem en het bestuur.

Thierry Baudet ziet een splitsing van Forum voor Democratie als de enige manier om uit de huidige crisis binnen de partij komt.

Hij komt donderdag met deze oplossing, nadat FVD-Eerste Kamerlid Nicki Pouw-Verweij in een brandbrief onthulde dat Baudet antisemitisme binnen de partij gebagatelliseerd zou hebben. De brief is in bezit van persbureau ANP.

Tijdens een vergadering afgelopen vrijdag gaf Pouw-Verweij aan dat antisemitisme of nazisme niet getolereerd moest worden. In de brandbrief schrijft ze daarover: “Thierry vroeg toen ‘waar komt jouw kruistocht tegen het antisemitisme vandaan’? Ik gaf aan dat iedereen toch tegen antisemitisme was, en hij zei ‘bijna iedereen die ik ken is antisemiet’.”

Baudet zou tijdens de bijeenkomst ook hard zijn uitgevallen tegen Joost Eerdmans en complottheoriën aanhangen.

Baudet wil de partijnaam voor zichzelf

Bij WNL's Goedemorgen Nederland zei Baudet donderdagochtend dat een boedelscheiding binnen de partij de oplossing voor alle onmin moet zijn. "We komen er niet meer uit." De leden zouden dan zelf kunnen kiezen achter wie ze zich scharen. Het plan moet een "vechtscheiding" voorkomen.

Bij de splitsing van Forum voor Democratie voor tussen hem en het bestuur moeten dan de financiën en andere goederen worden verdeeld. Wel vindt Baudet dat hij recht heeft op de partijnaam. "Ik ben dit begonnen."

Hij zou het "heel merkwaardig" vinden als de anderen de partijnaam zouden mogen houden. "Ik wil dat dit zo snel mogelijk stopt."

'Corona in de wereld gebracht door George Soros'

Uit de brandbrief van Pouw-Verweij wordt duidelijk hoe ver Baudet zou willen gaan en hoever hij daarmee van het partijbestuur af staat. Pouw-Verweij geeft aan dat zij tegen Baudet heeft gezegd dat zelfs als je voor absolute vrijheid van meningsuiting bent, het relativeren van de Holocaust in een appgroep met relatieve vreemden erg dom is.

Die leden zouden volgens haar dan ook geroyeerd moeten worden omdat het dom en schadelijk gedrag was. "Thierry zei toen 'ze zijn niet dom, ze hebben juist een heel hoog IQ, daarom zeggen ze deze dingen ook'."

Pouw-Verweij schrijft: "Op een gegeven moment riep Thierry dat corona de wereld in gebracht was door George Soros en anderen ('ik zal niet zeggen wie, want dan vindt Nicki me een antisemiet') om ons onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheerschappij te starten. Hij riep dat het Hillary Clinton 'en de pedofielen' niet gelukt was, maar dat het via 'cijona' nu wel zou lukken."

"Eerdmans bracht in de vergadering een top-5 van programmapunten naar voren waar de FVD zich mee zou moeten profileren in de campagne. Baudet wilde zich primair focussen op het onderwerp ‘vrijheid’ en hoe dat verband hield met de maatregelen rond Corona. De meningen liepen hierover uiteen, en de discussie liep hoog op", schrijft Pouw-Verweij verder.

"Thierry stelde uiteindelijk dat hij drie miljoen doden zou accepteren als daarmee onze vrijheid gered werd", aldus Pouw-Verweij in haar brief.

Baudet kreeg woensdagavond in het RTL-programma Beau vragen over de brief. Hij sprak van "malle verwijten" en ontkende dat hij er antisemitische of racistische opvattingen op nahoudt. Joost Eerdmans bevestigde donderdagmorgen juist dat Baudet de uitlatingen heeft gedaan.

Lees meer over Thierry Baudet en Forum voor Democratie: