• De Russische roebel is in juli de slechts presterende munt ten opzichte van de dollar in vergelijking met andere opkomende markten.
  • De roebel heeft in een maand tijd ruim 15 procent aan waarde ingeleverd ten opzichte van de dollar, nadat de valuta eerder dit jaar juist de best presterende munt was.
  • Ondertussen is de Russische vraag naar de Chinese yuan sterk gestegen.
  • Lees ook: Is een dollar straks meer waard dan een euro? Dat heeft Poetin in de hand, zeggen experts

De Russische roebel is deze maand de slechtst presterende munt ten opzichte van de dollar in vergelijking met valuta van andere opkomende markten.

De roebel heeft in juli ruim 16 procent aan waarde ingeleverd ten opzichte van de dollar, nadat de Russische valuta eerder dit jaar juist de best presterende munt ter wereld was.

Na een duikvlucht tot minder van één dollarcent na de Russische invasie in Oekraïne, herstelde de roebel zelfs weer tot het niveau van voor de oorlog, mede door een renteverhoging door de Russische centrale bank en strenge controles op de uitvoer van kapitaal in reactie op de westerse sancties. De Russische centrale bank heeft sindsdien rente weer wat verlaagd, omdat de sterke roebel onvoordelig was voor exporteurs van Russische producten.

Ondertussen zorgen de Westerse sancties, die onder meer gericht zijn op de bevriezing van Russische buitenlandse valutareserves, voor een verschuiving naar het gebruik van andere valuta. Zo is het gebruik in Rusland van de Chinese yuan gestegen om de export naar China af te handelen.  

De waarde in yuan-roebel transacties verdubbelde afgelopen week en bereikte woensdag een record van 7,82 miljard yuan, zo blijkt uit data van Moscow Exchange die Bloomberg volgt. Het handelsvolume in het valutapaar yuan-roebel is nu groter dan de handel in euro-roebel, zo blijkt uit de data.

Over de maand juli bereikte de yuan-roebel handel een waarde van 94 miljard yuan (omgerekend 14 miljard euro), een flinke stijging ten opzichte van de 54 miljard yuan (ofwel 8 miljard euro) in juni. 

LEES OOK: Hoe de sterke dollar de economische groei in opkomende landen remt