• Het wegglijden van de euro tot pariteit met de Amerikaanse dollar hangt samen met de onrust op energiegebied, zeggen deskundigen.
  • “De recente verslechtering van de gaslevering aan Europa speelde een belangrijke rol in het aanjagen van een zwakkere euro”, aldus George Saravelos van Deutsche Bank.
  • Analisten stellen dat een dollar straks meer waard kan zijn dan een euro.
  • Lees ook: Hoe de sterke dollar de economische groei in opkomende landen remt

De euro is sinds het begin van 2022 met bijna 12 procent gedaald ten opzichte van de dollar. Vorige week waren de twee meest verhandelde valuta’s ter wereld voor het eerst in twintig jaar evenveel waard.

Analisten schrijven de daling van de euro grotendeels toe aan de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende acties op de energiemarkt. Hoewel de euro nu weer iets meer waard is dan de dollar, zou een verdere escalatie van de Europese energiecrisis de munt verder kunnen verzwakken.

“Ik denk dat een groot deel (meer dan 75 procent) van de beweging van de euro te wijten is aan de energiecrisis veroorzaakt door de Oekraïense crisis. De rest komt op het conto van een havikachtige Amerikaanse Fed”, zegt James West, senior managing director bij Evercore ISI, tegen Insider. Hij ziet de euro voorlopig niet beter presteren, nu het continent afstevent op een winter met energietekorten.

Lees ook: Duits energiebedrijf Uniper brandt nu al door gasreserves voor de winter heen, na wegvallen Russische leveringen

De Russische president Vladimir Poetin heeft gedreigd met "catastrofale" gevolgen bij meer westerse sancties. Tegelijkertijd waarschuwt de energie-industrie dat Poetin zich bereid toont om "de energievoorziening in te zetten als wapen", nu Rusland wraak wil nemen wegens de Europese sancties.

Moskou heeft de gastoevoer naar Duitsland al afgesloten in het kader van het jaarlijkse onderhoud van de Nord Stream 1-pijpleiding. Daarvoor schroefde het land de leveringen al met 60 procent terug. Europa bereidt zich nu voor op de mogelijkheid dat de gasstroom niet meer op gang komt.

Lees ook: Duitse huishoudens zouden deze winter kunnen overstappen op hout bij uitblijven Russisch gas, zegt Deutsche Bank

Euro kan zakken tot 0,95 dollar, zeggen analisten

Dat "zou leiden tot een vrijwel zekere recessie in Duitsland en een nieuwe grote stijging van de energieprijzen", aldus George Saravelos, hoofd FX-research bij Deutsche Bank tegen Insider. In een toelichting eerder deze maand wees hij erop dat de euro hierdoor kan dalen tot een waarde van ongeveer 0,95 dollar.

"De recente verslechtering van de gaslevering aan Europa speelt een belangrijke rol in het aanjagen van een zwakkere euro", zegt Saravelos. Hij merkt op dat ook een sterke dollar in grote mate bijdraagt aan de daling van de euro vanwege de wereldwijde recessievrees.

Stephen Ellis, een analist bij Morningstar, zegt in een e-mail tegen Insider dat "de daling van de euro kan worden gekoppeld aan een grotere kans op een diepe recessie, die wordt beïnvloed door de olieprijzen en de productie". Maar hij zegt ook dat de toenemende effectiviteit van de westerse sancties tegen Moskou Poetin ervan kan weerhouden om energie in te zetten als wapen.

Anderen op Wall Street zijn minder optimistisch en stellen ook hun prognoses voor de euro naar beneden bij. JPMorgan verlaagde onlangs zijn verwachting naar 0,95 dollar per euro, met een 'worst-case scenario' in de buurt van 0,90 dollar. Daarbij verwijst het naar de waarschijnlijkheid van een escalatie van de Europese gascrisis.

Citigroup ziet de euro ook dalen tot een waarde van 0,95 dollar, als de gasprijzen 250 euro per megawattuur bereiken. Dat zou kunnen in het geval dat de Russische leveringen niet meer op gang komen.

Olivier Konzeoue, valutadirecteur bij vermogensbeheerder UBP, ziet de euro ook mogelijk wegzakken tot 0,95 dollar, als de energiecrisis de Europese economie treft. Tegen Reuters zegt hij: "In principe weten we dat het allemaal om Rusland draait."

LEES OOK: Euro kan verrassende comeback maken in de tweede helft van 2022 – eerste helft was voor roebel en dollar