• In het afgelopen etmaal zijn 2.217 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt het RIVM.
  • Dat is het hoogste aantal vastgestelde besmettingen in 24 uur tijd sinds het begin van de coronapandemie, maar in de eerste maanden werd veel minder getest.
  • Er liggen nu 410 coronapatiënten in het ziekenhuis, het hoogste aantal sinds 10 juni.
  • In zes Randstadregio’s zijn de coronamaatregelen sinds dit weekend aangescherpt.

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen 24 uur met 2.217 gestegen. Voor het eerst komt het aantal gemelde positieve tests in een etmaal boven de tweeduizend uit. Toch lag het aantal zieken aan het begin van de coronacrisis in maart en april waarschijnlijk veel hoger, omdat toen veel minder getest werd.

Daarnaast registreerden de gezondheidsdiensten 26 ziekenhuisopnames en twee sterfgevallen, blijkt uit de data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De regio Rotterdam-Rijnmond telde 342 nieuwe gevallen. Het aantal besmettingen in Amsterdam-Amstelland steeg met 306 en in Haaglanden werden 203 nieuwe besmettingen geregistreerd.

In de afgelopen zeven dagen zijn 12.630 nieuwe gevallen gemeld. Het RIVM komt dinsdag met zijn wekelijkse update.

Afbeelding: Dashboard Coronavirus
Afbeelding: Dashboard Coronavirus

Bij ruim 95.000 mensen in Nederland is het coronavirus vastgesteld. Het aantal bevestigde gevallen komt vermoedelijk later deze week boven de 100.000 uit. Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 12.000 mensen in een ziekenhuis opgenomen. Het dodental staat op ruim 6.200.

Ziekenhuisopnames

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis ligt, is gestegen tot boven de vierhonderd. Het is voor het eerst sinds 10 juni dat het aantal opgenomen patiënten boven die grens uitkomt. In een week tijd is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zo goed als verdubbeld.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, verwacht dat het aantal patiënten ook de komende week blijft stijgen. "Om de druk gelijkmatig te verdelen worden de patiënten in de drukke regio’s verspreid."

In totaal liggen nu 410 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Op zondag waren dit er 353 en vorige week maandag 209.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 325 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 49 meer dan op zondag. Het aantal patiënten op de intensive care steeg van 77 naar 85.

In grootste deel Randstad moet horeca eerder dicht

Het kabinet kondigde afgelopen vrijdag nieuwe maatregelen aan voor zes regio's in de Randstad. In de zes risicogebieden waar het aantal besmettingen oploopt, moeten kroegen en restaurants voorlopig om uiterlijk 01.00 uur dicht, vanaf middernacht mogen ze geen nieuwe gasten binnenlaten.

Politie houdt toezicht op het Leidseplein in Amsterdam. Foto: ANP/Ramon van Flymen
Politie houdt toezicht op het Leidseplein in Amsterdam. Foto: ANP/Ramon van Flymen

Ook komen er speciale campagnes voor studenten, jongeren en mensen die het Nederlands niet goed beheersen om nog eens duidelijk te maken dat ze zich moeten houden aan regels als 1,5 meter afstand houden en handen wassen.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden en omliggende gemeentes stellen ook speciale uren in bij openbare gelegenheden als gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden voor bezoekers die meer risico lopen, zoals oudere inwoners.

Lees hier meer nieuws over het coronavirus: