Een expert die voor een senaatscommissie getuigde over het coronavaccin werd al na enkele uren tegengesproken door president Donald Trump

Robert Redfield, van het centrum voor ziektecontrole, hoopt dat een coronavaccin medio volggend jaar op grote schaal verspreid kan worden.

Volgens Trump vergist Redfield zich en zullen er eind dit jaar al 100 miljoen vaccins gedistribueerd worden.

De directeur van het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole, Robert Redfield, denkt dat een coronavaccin mogelijk medio volgend jaar op grote schaal kan worden verspreid. Een paar uur daarna schoof de Amerikaanse president die suggestie al bruusk terzijde, volgens Donald Trump zal een vaccin er al veel eerder kunnen zijn.

In tegenstelling tot de expert van het Centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC) stelt Trump dat er eind dit jaar al 100 miljoen coronavaccins worden gedistribueerd in de VS.

Redfield, die woensdag tegenover een senaatscommissie over het vaccin sprak, is volgens de president “in de war”. “Ik denk dat hij de vraag gewoon niet goed begreep, mogelijk.”

Eerste dosissen gaan naar meest kwetsbare mensen

Robert Redfield zei dat er mogelijk in november of december een vaccin is, en voegde daaraan toe dat de beperkte hoeveelheid eerste dosissen naar de meest kwetsbaren kunnen gaan.

Lees ook op Business Insider

“Om genoeg mensen immuun te maken, denk ik dat we nog zes tot negen maanden nodig gaan hebben”, aldus de CDC-directeur.

“Nee, ik denk dat hij een vergissing maakte toen hij dat zei”, aldus president Trump over Redfields getuigenis voor de senaat. “Dat is incorrecte informatie.”

Wat de eerste dosissen van de coronavaccins betreft, zei Witte Huis-adviseur Scott Atlas woensdag dat “mensen met een hoge prioriteit” in januari gevaccineerd worden.

Trump denkt dat een vaccin er al snel is

Dinsdag zei Trump dat er mogelijk een coronavaccin is in drie à vier weken. Ook daarin verschilde de president van mening met een vooraanstaande expert. Dokter Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten, denkt dat er meer tijd nodig is.

Lees ook: Trump beweert dat coronavaccin er mogelijk over drie à vier weken al is – medische gemeenschap is bezorgd

Ook met de medicijnwaakhond FDA verschilde Trump al van inzicht. Hij wil dat de FDA versneld een vaccin en een remedie tegen het coronavirus goedkeurt. Binnen de FDA en de medische gemeenschap is bezorgdheid dat een dergelijke versnelde goedkeuring ten koste gaat van de effectiviteit en de veiligheid van de uiteindelijke vaccins of medicijnen. Volgens Trump willen zijn critici niet dat er een middel tegen corona komt voor de presidentsverkiezingen in november en is er een samenzwering tegen hem.

Joe Biden waarschuwde voor het overhaasten van de ontwikkeling van een coronavaccin. “Laat me duidelijk zijn: ik vertrouw vaccins, ik vertrouw wetenschappers, maar ik vertrouw Donald Trump niet”, aldus Biden. “Momenteel kan het Amerikaanse volk dat ook niet.”

LEES OOK: Donald Trump verwacht precies rond de verkiezingen een coronavaccin – wetenschappers vrezen ongepaste druk van het Witte Huis