Vier risicogroepen zouden de kans moeten krijgen om op korte termijn een tweede boosterprik tegen het coronavirus te halen. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down, volwassenen met een ernstige immuunstoornis en om bewoners van verpleeghuizen. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

De Gezondheidsraad houdt er rekening mee dat de versoepelingen van de coronamaatregelen leiden tot “een kortstondige toename in het aantal besmettingen”. Mensen uit die kwetsbare groepen kunnen daardoor ernstig ziek worden en misschien wel overlijden. Daarom zouden ze nu al een tweede boosterprik moeten kunnen krijgen, vindt de raad.

Vanwege hun medische risico’s waren de vier groepen afgelopen najaar als eersten aan de beurt om een extra prik te krijgen. Doordat ze als eersten die inenting ontvingen, zal de bescherming van die booster ook eerder minder worden dan bij anderen.

De mensen uit de vier groepen kunnen het beste een zogeheten mRNA-vaccin krijgen, adviseert de Raad. Dit zijn de vaccins die gemaakt worden door Pfizer/BioNTech en door Moderna.

Voor andere volwassenen is een tweede boosterprik voorlopig niet nodig. De omikronvariant is "minder ziekmakend" en het aantal besmettingen gaat waarschijnlijk dalen. "Voor de algemene bevolking is de verwachte gezondheidswinst door een tweede boostervaccinatie daarom gering", aldus de Gezondheidsraad.

In maart kijkt de Gezondheidsraad opnieuw naar de situatie. Misschien is het dan nodig om ook andere groepen van mensen onder de 70 een boosterprik aan te bieden.

Kuipers neemt volgende week een besluit

Zorgminister Ernst Kuipers neemt volgende week een besluit over een mogelijke tweede boosterprik voor kwetsbaren, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. De minister wil het advies eerst "bestuderen" voordat hij met een besluit komt.

Kuipers had eind januari om het advies gevraagd. Mocht hij besluiten om over te gaan tot het extra boosteren van kwetsbaren, dan kunnen de prikken volgens hem snel worden gezet.

De minister wijst erop dat de bescherming tegen corona na verloop van tijd afneemt, zowel na het doormaken van een infectie als na een vaccinatie. Bovendien is de kans op besmetting op het moment "reëel", zegt Kuipers. Het aantal dagelijkse besmettingen is nog steeds erg hoog en de kans om een besmet persoon tegen het lijf te lopen is aanzienlijk.

Hugo de Jonge, de minister van Volksgezondheid in het vorige kabinet, hield rekening met nog tenminste drie boosterrondes. De eerste van de reeks zou dan in de maanden april, mei of juni zijn.

LEES OOK: Europese antivaxxers zoeken hun toevlucht in een afgelegen oord van ‘vrije, conservatieve denkers’ in Paraguay