In een van de armste delen van het Zuid-Amerikaanse Paraguay is een vluchtplaats ontstaan voor antivaxxers en complotdenkers. Een in 2016 opgerichte woongemeenschap belooft mensen te vrijwaren van “socialistische trends in de huidige economische en politieke situatie wereldwijd” en ook van “5G, chemtrails, gefluorideerd water, verplichte vaccinaties en gezondheidsmaatregelen”, zo valt te lezen op de website 

Het oord ‘El Paraíso Verde’, oftewel ‘Het Groene Paradijs’, werd ruim vijf jaar geleden opgericht door Sylvia en Erwin Annau, een in Oostenrijk geboren componiste en een belastingadviseur.

El Paraíso Verde begon in 2016 met een droom van een beter leven en een toekomst buiten ‘de matrix’. Volgens de website is het “een vrijplaats voor vrije, conservatieve denkers”.

Er wonen momenteel vooral Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers die zijn gevlucht vanwege alle coronamaatregelen in Europa, schrijft de Britse krant The Guardian. Op de website van El Paraíso Verde zegt Annau dat hij probeert ook meer mensen uit de VS aan te trekken.

In een filmpje op het YouTube-kanaal van de woongemeenschap vertellen Duitstalige bewoners dat ze erheen zijn getrokken vanwege hun afkeer tegen het coronabeleid en de vaccins. In een ander filmpje omschrijft een Duitse tiener de coronamaatregelen in haar thuisland als "gekte".

A map showing the location of El Paraíso Verde in Southern Paraguay
'El Paraíso Verde' ligt in het zuiden van Paraguay. Bron: Google Maps/Insider

De gemeenschap bestaat uit een omheind terrein met bewakers van ruim 1.600 hectare. Op filmpjes zijn ruime woningen, een school, een meer, een stuk jungle en mensen die yogalessen volgen te zien. Volgens de eigen beschrijving is El Paraíso Verde bedoeld als een gemeenschap voor zo'n 6.000 mensen in verschillende 'dorpjes' en een 'stad', met de mogelijkheid uit te breiden tot meer dan 20.000 mensen.

Momenteel wonen er zo'n 150 mensen in het oord. Het gaat om voornamelijk Oostenrijkers, Duitsers en Duitstalige Zwitsers. Het aantal Duitse bewoners in de regio Caazapá, waar de gemeenschap is gevestigd, nam volgens de officiële cijfers toe van vier tot meer dan honderd nadat in 2020 de coronapandemie uitbrak.

Een Duitser die de gemeenschap goed kent zegt tegen The Guardian dat de bewoners willen vluchten voor "de deep state en de wereldorde". De anonieme bron zegt dat er oudere bewoners zijn die denken dat er heel veel mensen na hun vaccinatie in verzorgingshuizen sterven. Ook zijn er veertigers die naar het oord "ontsnappen" met hun kinderen.

Lokale autoriteiten zijn bezorgd over de gemeenschap

De pandemie heeft hard toegeslagen in het Zuid-Amerikaanse land, met volgens The Guardian in juni 2021 per hoofd van de bevolking het hoogste aantal coronadoden ter wereld.

De gemeenschap van corona-ontkenners leidt tot zorgen bij de lokale gezondheidsautoriteiten. Volgens directeur Nadia Riveros van de openbare gezondheidsdienst in Caazapá was de pandemie heel pijnlijk voor de regio, die geen IC-bedden en ambulances heeft.  

"We willen dat niet opnieuw meemaken", vertelt ze tegen The Guardian. "Ik denk dat buitenlanders, waar ze dan ook vandaan komen, gevaccineerd moeten worden voordat ze het land binnenkomen."  

Erwin Annau, de baas van de gemeenschap, wordt er ook van beschuldigd moslimonvriendelijke uitspraken te hebben gedaan tijdens een toespraak in 2017 voor leden van het Paraguayaanse parlement. Hij zei: "De islam is geen onderdeel van Duitsland. We zijn verlichte christenen en we maken ons zorgen over onze dochters. We zien in de koran een ideologie van politieke dominantie, die niet samengaat met democratische en christelijke waarden."

In een op 5 februari op de website van El Paraíso Verde geplaatste verklaring, schrijft Annau: "We zijn niet tegen vaccineren, maar staan voor keuzevrijheid. Iedereen moet zelf onderzoek doen om te bepalen wel of niet de vaccins die momenteel worden aangeboden te laten inspuiten in hun lichaam."

LEES OOK: Een Zweeds bedrijf heeft een microchip gemaakt waarmee je je vaccinatiebewijs onder je huid kan bewaren (en kan laten scannen)