De Amsterdamse huizenmarkt is een geval apart in Nederland. De aantrekkingskracht van de stad als Europese metropool, de opkomst van Airbnb, de toenemende speculatie met beleggingspanden: allemaal redenen waarom huizenprijzen in Amsterdam zijn losgeslagen van de rest van Nederland.

Zo staat er sinds 2 mei een simpel rijtjeshuis in de buurt Bos en Lommer aangeboden op Funda.nl met een vraagprijs van 8 ton … voor 125 vierkante meter. Dat komt neer op een prijs per vierkante meter van liefst 6.400 euro.

Ook voor Amsterdamse begrippen is dat behoorlijk hoog, want de gemiddelde transactieprijs in de hoofdstad lag in het eerste kwartaal van dit jaar op 4.728 euro per vierkante meter, blijkt uit gegevens van de NVM.

Bijzonder is natuurlijk wel dat je een echt huisje hebt in Amsterdam, met 5 kamers en zelfs een tuintje op het zuiden van 35 vierkante meter.

Bovendien is dit nog niet eens het meest extreme voorbeeld van de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt.

Afgelopen december kwam Business Insider een appartement tegen van 17 vierkante meter in Amsterdam, aangeprezen als een 'studiowoning', met een vraagprijs van 119 duizend euro. Omgerekend een vierkantemeterprijs van meer dan 7.000 euro.

LEES: Dit ‘appartement’ in Amsterdam van 17m2 is van jou voor de spotprijs van € 119.000