• De regeringscoalitie wil dat er honderden miljoenen euro’s extra worden uitgetrokken voor steun aan sectoren die het nog altijd zwaar hebben in de coronacrisis.
  • In de praktijk gaat dat vooral om de horeca-, cultuur en evenementensector.
  • Experts gaven eind november aan een flinke faillissementsgolf te verwachten in die sectoren.

De regeringscoalitie wil dat er honderden miljoenen euro’s extra worden uitgetrokken voor steun, onder meer aan bedrijven in sectoren die het nog steeds zwaar hebben door de coronacrisis.

Bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, kunnen een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen, stellen de partijen voor. Het kabinet zou hiermee aan de slag gaan, later wordt er een officieel besluit over genomen, melden Haagse ingewijden na berichtgeving door NOS.

Volgens de NOS zullen in de praktijk vooral de horeca, de culturele sector en de evenementenbranche hiervan profiteren, want in die sectoren wordt op dit moment nauwelijks iets verdiend.

De afbouw van de coronasteunpakketten – vanaf januari – gaat echt van tafel. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) had eerder al gezegd dat het “niet voor de hand ligt” de pakketten te versoberen, omdat het kabinet strenge maatregelen heeft genomen om de tweede golf de kop in te drukken. De Tweede Kamer, vakbonden en werkgevers hadden al gevraagd om de steunpakketten in stand te houden en niet af te bouwen.

Achter de schermen hebben de coalitiepartijen aan een voorstel gewerkt de afgelopen weken. Het kabinet moet de plannen nog goedkeuren, maar er is volgens betrokkenen wel al overleg over geweest met de betrokken ministers. Zij zouden volgende week meer duidelijk willen maken over de extra steunmaatregelen en de voorgenomen versoberingen. Mogelijk gebeurt dat na de persconferentie van dinsdag 8 december, zodat er ook meer duidelijkheid is over de coronaregels die de komende weken zullen gelden.

Wiebes zegt tegen de NOS weinig te zien in experimenten om restaurants onder strikte voorwaarden te openen, zoals onder meer D66 had voorgesteld. “We kunnen proeven doen wat we willen, maar restauranthouders zijn heel goed in staat om zodra dat weer kan op een verantwoorde manier open te gaan. Maar de vraag is wanneer het verantwoord is, want het virus zit ons op de hielen.”

'Opstandige horeca blijven dicht als steunpakket er komt'

Als de extra steun voor de horeca voldoende is, gaat het plan van horecabedrijven om op 17 januari weer open te gaan van tafel. Dat zegt Johan de Vos, die namens de opstandige bedrijven in vijftig steden en regio's het woord voert, in een reactie op het mogelijke steunplan van de regeringscoalitie. "Deze eerste geluiden van het kabinet zijn positief. We willen wel eerst wachten op een definitieve uitwerking van het steunpakket, voordat we onze plannen wijzigen", aldus De Vos. "Het is een heel fijn gebaar. We krijgen weer het gevoel dat we samen door deze coronacrisis heen gaan, en dat onze oproep echt gehoord is.", reageert De Vos. "Als het steunpakket definitief is, willen we verder kijken wat we gaan doen."

De horecabedrijven zeiden woensdag niet anders te kunnen doen dan ongehoorzaam zijn en tegen de regels in op 17 januari open te gaan, omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar sloten horecabedrijven zich bij de actie aan. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee.

Experts verwachten faillissementsgolf

Het aantal faillissementen in Nederland zal in de loop van volgend jaar sterk toenemen, gaven experts eind november aan. Het huidige kleine aantal bedrijven met financiële problemen is stilte voor de storm, zo concluderen onderzoekers van accountants- en adviesbureau PwC en de Universiteit Leiden.

In oktober lag het aantal faillissementen nog op het laagste niveau in 21 jaar. Het is een kwestie van tijd voordat het hoge niveau van 2015 weer wordt bereikt, zeggen de onderzoekers in de zogenoemde Bijzonder Beheer Barometer, waarvoor onder meer bankiers, insolventieadvocaten en investeerders werden ondervraagd. Bijna alle experts verwachten al in het komende kwartaal een groei van bedrijven met geldproblemen.

Daarom schalen banken de personeelsbezetting van hun afdeling bijzonder beheer momenteel op. Hier worden bedrijven met financiële problemen opgevangen. De piek van de instroom wordt in april, mei en juni van 2021 verwacht.

Bedrijven vallen vooral om door de toenemende liquiditeitstekorten in combinatie met de afbouw van de coronasteunmaatregelen. Opvallend is dat meer dan een derde van de experts een andere oorzaak dan corona geeft voor de toestroom naar bijzonder beheer. Zij noemen een hoog schuldenniveau in combinatie met een verouderd verdienmodel als reden voor faillissement.

De coronasteun die de overheid aan bedrijven geeft is volgens Joris Kneuben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, zeer effectief. "Ondanks alle coronamaatregelen zijn de meeste banen behouden gebleven en is het aantal faillissementen extreem laag." Maar een deel van de economische pijn moet volgens hem nog komen. "Met name in sectoren waar verloren omzet niet makkelijk goed gemaakt kan worden, zullen veel faillissementen vallen als de coronasteun wegvalt."

Kneuben geeft toe dat er door de coronasteun ook zombiebedrijven overeind worden gehouden. "Maar het is meer dan de moeite waard om bedrijven en banen in stand te houden, want in het derde kwartaal veerde de economie op en dan kunnen we de draad weer snel oppakken. Een paar zombiebedrijven zijn een kleine prijs om te betalen voor deze veerkracht."

Vooral horecaondernemingen en bedrijven in de cultuursector zullen zich komende tijd melden bij bijzonder beheer, is de verwachting. ICT-bedrijven lijken volgens het expertpanel juist te profiteren van bijvoorbeeld het vele thuiswerken tijdens de coronacrisis. Hierdoor wordt er voor deze bedrijven juist een afname verwacht van het aantal dat in de problemen komt.

LEES OOK: Met deze crowdfundingcampagne kun je doneren om je lokale café of restaurant overeind te houden