Veel werknemers maken zich zorgen dat artificial intelligence (AI) hun baan kan overnemen. Maar AI kan ook helpen met het uitvoeren van taken die veel mensen niet willen doen. Het scheiden van afval en recycling is daar een goed voorbeeld van.

Het handmatig scheiden van verschillende soorten afval is niet altijd een fijne klus, Recyclingbedrijven hebben vaak moeite om daarvoor voldoende werknemers te vinden.

Artificial intelligence kan op dit vlak oplossingen bieden, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal. In recyclingbedrijven wordt software die getraind is met grote hoeveelheden plaatjes, al langer ingezet om recyclebare materialen te sorteren. Artificial intelligence en automatisering bieden via de inzet van robots die getraind zijn met behulp van ‘machine learning’, een oplossing voor tekorten aan arbeidskrachten.

De robots zijn in sommige gevallen ook beter in het sorteren van recyclebare materialen dan mensen. “Ze hebben geen pauzes nodig. Ze gaan niet op vakantie. Ze kunnen dubbele diensten draaien,” vertelt directeur Suzanne Jones van de non-profitorganisatie Eco-Cycle aan The Wall Street Journal.

Het blijkt dat AI vaak beter is in het sorteren van recyclebare materialen dan mensen. AI-robots kunnen 80 stukken recyclebaar materiaal per minuut sorteren, vergeleken met mensen die 50 tot 80 stukken per minuut kunnen sorteren, zo blijkt.

Optische sorteermachines overtreffen zowel menselijke arbeiders als AI-robots en kunnen tot zelfs tot duizend stuks gerecycled afval per minuut sorteren, aldus The Wall Street Journal.

Afvalsortering is slechts één van de voorbeelden waar technologie uitkomst kan bieden bij fysiek inspannende arbeid. AI kan van grote invloed zijn op recyclingbedrijven, maar is ook toepasbaar in bijvoorbeeld fastfoodrestaurants.

Tegelijkertijd betekent dat niet dit niet dat alle banen waar fysieke arbeid een rol speelt, door AI worden overgenomen. De verwachting is vooral dat artificial intelligence taken kan overnemen bij bepaalde kantoorbanen, zoals technische, juridische en financiële beroepen. Deze banen zullen niet per se verdwijnen, maar AI zal wel een rol spelen bij het automatiseren van bepaalde processen.

LEES OOK: Kunstmatige intelligentie moet beter gereguleerd worden, volgens ministers van de G7-landen.