• De dogecoin is in twee dagen tijd zo’n 70 procent meer waard geworden en noteert op een nieuwe recordniveau van bijna 70 dollarcent
  • Handelsplatform eToro heeft de cryptovaluta toegevoegd, waardoor 20 miljoen gebruikers toegang krijgen tot de munt.
  • Veel analisten waarschuwen beleggers dat ze heel voorzichtig moeten zijn met dogecoin en andere alternatieve cryptomunten.

De dogecoin is dinsdag en woensdag meer bijna 70 procent in waarde gestegen naar een nieuwe recordhoogte, nadat handelsplatform eToro de cryptovaluta heeft toegevoegd. Daarmee krijgen 20 miljoen gebruikers toegang tot de munt.

De dogecoin bereikte woensdagochtend volgens coinmarketcap.com een waarde van 68 dollarcent, terwijl de cryptomunt maandag nog rond de 41 dollarcent noteerde.

De cryptomunt rond een hondenmeme, die in 2013 bij wijze van grap is gestart, heeft de afgelopen dertig dagen een vlucht genomen waarbij de waarde meer dan 760 procent is gestegen. De marktwaarde bedroeg woensdag meer bijna 90 miljard dollar.

De dogecoin profiteert van de hausse onder cryptovaluta’s, die volgens analisten wordt aangedreven door grote hoeveelheden steungeld van overheden en centrale banken tijdens de coronacrisis.

Ook aanprijzing door beroemdheden speelt een belangrijke rol bij de groei van dogecoin. Vooral regelmatige tweets van Tesla-topman Elon Musk hebben de munt opgestuwd.

De jongste groeispurt was echter te danken aan het besluit van eToro om dogecoin toe te voegen aan zijn platform.

De beursbroker is bezig zijn aanbod uit te breiden ter voorbereiding van een beursgang via een zogeheten special purpose acquisition company (SPAC), een deal ter waarde van 10,4 miljard dollar.

eToro zegt de dogecoin te hebben toegevoegd wegens grote vraag onder klanten. Vooral beleggers van de millennial- en Gen Z-generaties dragen de eigenzinnige cryptovaluta een warm hart toe – en gaan daarmee in tegen de bredere opvatting van de financiële wereld.

Het platform liet weten dat zijn twintig miljoen geregistreerde gebruikers nu in de munt kunnen handelen.

Veel analisten waarschuwen beleggers dat ze heel voorzichtig moeten zijn met de dogecoin en andere alternatieve cryptomunten. Zij wijzen erop dat het gebrek aan gebruikswaarde en de grote waardeschommelingen ervoor zorgen dat die cryptomunten uiterst risicovolle investeringen zijn.

Lees meer over beleggen in cryptomunten: