De recente renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank zullen de economie in een milde, maar langdurige recessie doen belanden. Dat voorspellen analisten van zakenbank Nomura. Zij voorzien een krimp van de Amerikaanse economie in 2023.

In een begin deze week gepubliceerd rapport stellen de analisten van Nomura dat de economische terugval in de VS in het laatste kwartaal van dit jaar zal starten. Vervolgens zullen er naar verwachting zes kwartalen van lichte krimp volgen.

Nomura verwacht dat het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) in 2022 slechts met 1,8 procent toeneemt, en in 2023 zal krimpen met 1 procent. Daarnaast ziet de bank de werkloosheid aan het einde van 2023 toenemen tot boven de vijf procent, en in 2024 tot zeker zes procent. Op dit moment ligt dat cijfer rond de 3,6 procent

Hogere rente raakt economie VS

Afgelopen week verhoogde de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente met 0,75 procentpunt. De grootste toename in bijna dertig jaar. De Federal Reserve probeert de torenhoge inflatie in te dammen door lenen voor bedrijven en consumenten duurder te maken. Dat moet de economische vraag afremmen en daarmee ook prijsstijgingen dempen. Maar hierbij is er ook het risico dat de economische groei terugvalt.

Volgens analisten Aichi Amemiya en Robert Dent van Nomura zorgt de aanhoudend hoge inflatie ervoor dat de Federal Reserve de rentes nog meer zal moeten verhogen dan eerder gedacht.

De analisten verwachten dat de Fed de rentes tot begin 2023 zal moeten blijven verhogen. Waarschijnlijk kan de centrale bank daarna de rentes weer verlagen in tandem met de afnemende economische groei.

"Met snel teruglopende groei en een Fed die vastbesloten is om de prijzen te stabiliseren, denken we dat er in het vierde kwartaal van 2022 een milde recessie begint", schrijven de analisten van Nomura. "Dat de recessie eraan komt, is waarschijnlijker dan ooit".

Volgens Nomura zal de recessie mild zijn omdat consumenten door de coronapandemie veel geld hebben gespaard. De recessie zal echter langer duren, omdat overheden en centrale banken vanwege de inflatie waarschijnlijk niet zullen ingrijpen met financiële steunpakketten.

LEES OOK: Beursnachtmerrie is waarschijnlijker geworden – een daling van 50% is niet meer ondenkbaar, zegt deze analist