• De kans op een economische recessie in de Verenigde Staten is groter geworden, zegt beursstrateeg Peter Cecchini van hedgefonds Axonic Capital.
  • Volgens de beleggingsexpert heeft de Amerikaanse centrale bank te laat gereageerd op de hoge inflatie, waardoor de rente nu in korte tijd zeer fors verhoogd moet worden.
  • “Het jaren 70′-scenario waarin de S&P 500-index vijftig procent inlevert, komt dichterbij”,  zegt Cecchini.
  • Lees ook: ECB gaat obligaties opkopen om oplopende rente in Zuid-Europa te temperen

De Amerikaanse centrale bank verhoogde vorige week het belangrijkste rentetarief met 0,75 procentpunt. Volgens beursstrateeg Peter Cecchini van hedgefonds Axonic Capital zorgt dit ervoor dat de kans op een recessie en een massale verkoop van aandelen is toegenomen

Cecchini denkt dat de timing van de renteverhoging van de Federal Reserve compleet verkeerd is. Juist nu de centrale bank agressiever optreedt bij het duurder maken van lenen, begint de inflatie wat af te vlakken. Dat gaat voor een terugslag zorgen op de beurs, waarschuwt de strateeg.

“Het afremmen van de binnenlandse vraag via renteverhogingen die veel te laat komen, kan zorgen voor een lange recessie. Zeker als het rentebeleid, dat reageert op de economie, een vertraging heeft van drie tot negen maanden”.

Volgens Cecchini is de Fed koppig geweest door te lang te wachten met renteverhogingen, terwijl de centrale bank de rente momenteel eigenlijk al weer zou moeten gaan verlagen.

De Fed grijpt te laat in

De recente renteverhoging van 0,75 procentpunt is bedoeld om de stijgende inflatie te af te remmen. Daarmee wordt de vraag van consumenten naar goederen en diensten namelijk gedrukt, aangezien lenen duurder wordt.

De oorzaak van de inflatie ligt echter elders: het aanbod blijft laag door structurele problemen in de toeleveringsleveringsketen en de prijzen van grondstoffen zijn op een historisch hoog punt beland. Het is juist de aanbodkant van de economie waar de Federal Reserve weinig invloed op heeft.

Daarom, betoogt Cecchini, had de centrale bank veel eerder moeten ingrijpen. Want eind vorig jaar waren de problemen ondanks de aanhoudende coronapandemie en leveringscrisis veel kleiner. De oorlog in Oekraïne verergerde veel van de bestaande problemen door het wereldwijde vrachtverkeer verder te verstoren en voedsel- en energieprijzen fors te laten stijgen.

In plaats van eerder en zachter ingrijpen, zwaait de Fed volgens Cecchini met te zwaar geschut. Na de rente in maart en mei al met respectievelijk 0,25 en 0,50 procentpunt te hebben verhoogd, en in juni met 0,75 procentpunt, is de centrale bank van plan om ook in juli weer de rente met 0,75 procent te verhogen. Eind 2021 was de verwachting dat de Fed slechts eenmaal de rentes zou verhogen voor dit jaar.

Doemscenario wordt realistischer

Met al deze rentecorrecties kunnen beurshandelaren en investeerders nog meer financiële pijn verwachten de komende maanden, zelfs als ze de forse daling van de S&P 500 van meer dan 20 procent buiten beschouwing laten.

"Jammer genoeg, begint het worst case-scenario dat we eind 2021 bedacht hadden, voorzichtig werkelijkheid te worden", vertelt Cecchini. "Het ziet er naar uit dat we een herhaling van de jaren zeventig gaan meemaken, want de wereld waarin de S&P 500 de helft van zijn waarde verliest, lijkt met de dag realistischer te worden."

Als dit echt gebeurt, legt Cecchini uit, dan zullen bedrijven hun beurswaarde zien verdampen en moeten winstvoorspellingen fors naar beneden worden gesteld. En dat gaat ervoor zorgen dat de markten nog meer inzakken.

Toch hebben financiële analisten, ondanks de toenemende onstuimigheid op de beurzen, een historisch hoge inflatie en hogere rentes, nauwelijks hun voorspellingen voor 2022 aangepast. Dit laat volgens Cecchini zien dat er nog genoeg mogelijkheden zijn voor beleggers om teleurgesteld te raken in de bedrijfsresultaten van bedrijven - en dus voor meer paniek op de beurs.

Lees ook: Hoge inflatie zorgt in 2023 voor milde recessie in Nederland, verwacht Rabobank