• De Federal Reserve heeft woensdag een grotere stap genomen dan eerder aangekondigd en het belangrijkste rentetarief met 0,75 procentpunt verhoogd.
  • Met deze stap hoopt de Amerikaanse centrale bank de hoge inflatie in het land te kunnen beteugelen.
  • Op financiële markten werd al rekening gehouden met een stevigere ingreep, nadat vorige week bleek dat de inflatie harder oploopt dan voorzien.
  • Lees ook: Dollar klimt naar hoogste niveau in 20 jaar: valutahandelaren rekenen op forse renteverhoging in VS

De Federal Reserve heeft woensdag het belangrijkste rentetarief met 0,75 procentpunt verhoogd. Deze stap moet helpen om de hoge inflatie in het land te beteugelen.

Een rentestap met driekwart procentpunt is sinds 1994 niet voorgekomen. De rentestap is groter dan de Amerikaanse centrale bank aanvankelijk had aangekondigd en brengt de beleidsrente op 1,5 tot 1,75 procent. Dat kan aan het einde van dit jaar 3,4 procent zijn.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve heeft gezegd dat er in juli mogelijk weer een rentestap met 0,75 procent volgt. Hij zei daarbij gelijk niet te verwachten dat beweging van deze omvang gebruikelijk zal zijn.

Op financiële markten werd alom wel rekening gehouden met een stevigere ingreep, zeker nadat vorige week bleek dat de inflatie ook in de grootste economie ter wereld harder oploopt dan voorzien.

Na de bekendmaking steeg de rente op tweejarige staatsobligaties. Verder stegen de aandelenmarkten na een kortstondige dip. De dollar maakte een eerder verlies goed.

De inflatieprognose, gemeten aan de hand van de consumptieve bestedingen, is gestegen van 4,3 procent naar 5,2 procent dit jaar. Maar de kerninflatie, die de snel stijgende voedsel- en energiekosten buiten beschouwing laat, wordt geraamd op 4,3 procent, slechts 0,2 procentpunt meer dan bij de vorige prognose.

De centrale bankiers hebben ook hun vooruitzichten voor de economie neerwaarts bijgesteld. Kenners gaan nu uit van een groei van 1,7 procent dit jaar. Dat was bij de raming in maart nog 2,8 procent. 

Ondanks de sombere prognoses blijft de Fed optimistisch. "De economische activiteit lijkt te zijn aangetrokken na in het eerste kwartaal een lichte terugval te hebben laten zien", schrijft de bank in een verklaring.

"De werkgelegenheid is de afgelopen maanden flink toegenomen en het werkloosheidscijfer is laag gebleven. De inflatie blijft hoog, als gevolg van de pandemie en hogere energieprijzen."

De hoge inflatie komt mede door de gestegen brandstofprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook levensmiddelen zijn duurder geworden waardoor veel Amerikaanse huishoudens hun koopkracht zien dalen.

Het economisch vertrouwen van consumenten in de VS is ondertussen naar een dieptepunt gedaald. De bestrijding van de inflatie is volgens president Joe Biden de grootste binnenlandse prioriteit van zijn regering.

LEES OOK: ECB gaat obligaties opkopen om oplopende rente in Zuid-Europa te temperen