Rabobank wil de duurzame landbouw een flinke impuls geven. Samen met de Verenigde Naties start de bank daarom het wereldwijde programma ‘Kickstart Food’ en stelt het 1 miljard dollar aan leningen beschikbaar.

Rabobank constateert dat de wereldbevolking groeit richting misschien wel 10 miljard mensen, terwijl de hoeveelheid geschikte landbouwgrond afneemt en landbouw grote invloed heeft op het milieu en de klimaatverandering.

Volgens CEO Wiebe Draijer kan de uit meerdere kleine boerenleenbanken ontstane Rabobank helpen de noodzakelijke omslag naar duurzame voedselproductie te maken:

“Rabobank is altijd diepgeworteld geweest in de maatschappij. We zetten maatschappelijke issues op de agenda en we pakken ze ook zelf aan. Als wereldwijde leider op het gebied van het financieren van voedselproductie, voelen wij de noodzaak om de ontwikkelingen op het vlak van duurzame voedselproductie te versnellen.”

Met het geld worden vooral boeren in Zuid-Amerika geholpen die aan de slag willen met het herstel van land en de bescherming van gewassen, zegt directielid Jan van Nieuwenhuizen tegen ANP:

"Denk aan een sojaboer in Brazilië die nu om de paar jaar bos plat brandt omdat zijn grond uitgeput raakt. Het is beter als hij zijn grond wisselend voor akkerbouw en veeteelt gebruikt."

Meer voedsel, minder milieuschade

Het Kickstart Food-programma richt zich behalve op duurzame en milieuvriendelijke voedselproductie ook op het verminderen van voedselverspilling, het creëren van een stabiele landbouwsector en gebalanceerde en gezonde voeding voor iedereen.

Volgens CEO Wiebe Draijer kan de Rabobank met dit programma een belangrijke rol spelen bij het halen van de duurzaamheidsdoelen van de VN. Voor 2050 zou er minstens 60% meer voedsel geproduceerd moeten worden met 50% minder ecologische footprint:

"Met onze kennis, netwerken en financiële capaciteit kunnen we klanten verder motiveren en faciliteren in het zich eigen maken van een duurzamere manier om voedsel te produceren op wereldwijde schaal. We zijn trots op dit grootse initiatief in samenwerking met UN Environment."

Rabobank heeft wereldwijd al zo'n 100 miljard euro aan leningen uitstaan in de agrarische en voedingssector. Volgens de bank is het belangrijk dat alle bedrijven uiteindelijk overgaan op een duurzamere manier van werken, anders is hun bedrijfsmodel op termijn waarschijnlijk niet houdbaar.